Sentinta soc: Cei cinci finantisti arestati in dosarul rambursarilor ilegale de TVA au fost eliberati

In cursul zilei de joi, Tribunalul Maramures a dispus punerea in libertate a celor cinci inspectori de la Finante, arestati in dosarul rambursarilor ilegale de TVA. Tamasan Ovidiu, Grebles Calin, Kadlec Robert, Deac Remon si Abrihan Crina Smaranda au fost arestati in cursul anului trecut si trimisi in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, alaturi de alte cinci personae, Cornea, Emil Achim, Dorel Maris, Ghita Paul si Dan Bucata.

Pana la termenul de azi, magistratii au refuzat in mod sistematic eliberarea acestora, in ciuda numeroaselor cereri depuse de avocatii celor in cauza. De asemenea, au fost respinse si recursurile prin care s-au atacat hotararile de mentinere a acestei masuri.

Pe langa masura inlocuirii arestarii preventive cu aceea de a obligarii de a nu parasi localitatea, magistratii au mai avut in vedere cateva interdictii si obligatii fata de fostii inspectorii ai Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures.

a) sa se prezinte la organele de urmarire penala si la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;

b) sa se prezinte la Politia Municipiului Baia Mare (inculpatii Tamasan Ovidiu Cristian, Grebles Calin Dan, Kadlec Robert Daniel si Deac Remon Adelin) si, respectiv, Politia Orasului Baia Sprie (inculpata Abrihan Crina Smaranda) conform programului de supraveghere intocmit de acestea, ori de cate ori sunt chemati;

c) sa nu-si schimbe locuinta fara incuviintarea instantei de judecata;

d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arma;

e) sa nu comunice unul cu celalalt ori cu membrii familiilor acestora in mod direct sau indirect.

Sentinta de azi este atacabila cu recurs in termen de 24 de ore.

De asemenea, instanta a luat act de sesizarea Curteii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ordonantei privind infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie, invocata de inculpatul Tamasan Ovidiu Cristian, prin aparatorul acestuia.

Conform Codului de Procedura Penala instanta a suspendat judecata cauzei pana la solutionarea exceptiei de catre Curtea Constitutionala.

In urma cercetarilor efectuate de procurorii DNA in aceasta cauza, cei zece inculpate au fost implicati intr-o frauda care depaseste suma de 140 miliarde lei vechi, din care s-a recuperat jumatate, respectiv 70 miliarde lei vechi.

Prejudiciul s-a produs prin incasarea necuvenita de catre firme a TVA-ului pentru operatiunile economice desfasurate. Dupa primele arestari in acest caz, mai multi administratori de firme au returnat sumele la bugetul statului. Firma care a adus cei mai multi bani inapoi este Unio SA, care a returnat TVA in valoare de 31 miliarde lei.

Mai multe detalii despre cazul finantistilor arestati, intr-un material semnat ZiarMaramures.ro.

Caracatita finantistilor arestati in dosarul rambursarilor ilegale de TVA, din nou in instanta

Ciprian DRAGOS

Foto: Ciprian DRAGOSDistribuie articolul
Adaugă un comentariu