- Publicitate -
Ad imageAd image

Caracatita finantistilor arestati in dosarul rambursarilor ilegale de TVA, din nou in instanta

Ad imageAd image

Finantistii arestati in cursul anului trecut si trimisi in judecata de procurorii DNA sunt chemati in fata instantei de judecata. La ultimul termen, din data de 5 ianuarie, cauza s-a amanat, in urma cererilor depuse de parti. Pana acum, toate cererile de eliberare formulate de inculpati au fost respinse. De asemenea, au fost respinse si recursurile prin care s-au atacat hotararile de mentinere a acestei masuri.

In acest dosar au fost trimise in judecata zece persoane: Robert Kadlec, Crina Abrihan, Calin Grebles, Ovidiu Tamasan, Remon Deac, Daniel Cornea, Emil Achim, Dorel Maris, Ghita Paul si Dan Bucata. Acestia au fost implicati intr-o frauda care depaseste, din constatarile de pana acum ale procurorilor DNA, suma de 140 miliarde lei vechi, din care s-a recuperat jumatate, respectiv 70 miliarde lei vechi.

Prejudiciul s-a produs prin incasarea necuvenita de catre firme a TVA-ului pentru operatiunile economice desfasurate. Dupa primele arestari in acest caz, care au avut loc in luna mai a anului trecut, mai multi administratori de firme au returnat sumele in vistieria statului. Firma care a adus cei mai multi bani inapoi este Unio SA, care a returnat TVA in valoare de 31 miliarde lei vechi.

Caracatita. Iata cum a functionat masina de facut bani a finantistilor maramureseni. Robert Kadlec, inspector in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, a fost intermediarul dintre Grebles si agentii economici. Kadlec punea la dispozitia societatilor comerciale actele necesare. Crina Abrihan, inspector specializat pentru contribuabili mici, a fost complicele celor doi. In mod intentionat aceasta a verificat superficial actele inregistrate de agentii economici.

Dupa depunerea actelor respective, de catre agentii aconomici, firmele incasau banii, iar cea mai mare parte a acestora era virata in buzunarele celor de la Finante. In cazul a doua societati comerciale, administratorul acestora a solicitat rambursarea sumei de 13 miliarde lei vechi (9 miliarde, respectiv 4 miliarde), din care 10 miliarde de lei vechi au revenit finantistilor.

De asemenea, in cursul anului 2008, inculpatul Tamasan Ovidiu Cristian, in calitate de director executiv al DGFP Maramures, a dat dispozitie unor subalterni sa aprobe rambursari nelegale de TVA la mai multe societati comerciale la care finul sau de cununie era asociat sau administrator. Inspectiile fiscale care au trecut cu vederea ilegalitatile au fost efectuate de Deac Remon Adelin si de alti inculpati. Prejudiciul cauzat bugetului de stat insumeaza 1.422.210 RON.

In cursul aceluiasi an, in calitate de director executiv al DGFP Maramures, inculpatul Tamasan Ovidiu Cristian nu a luat nicio masura desi avea cunostinta de rambursari de TVA nelegale la mai multe societati comerciale prin care bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 1.800.000 RON. Inspectiile fiscale la aceste societati erau efectuate de inculpatul Deac Remon Adelin si o alta inspectoare (inculpata in aceeasi cauza) fara a constata ilegalitatile existente. Din banii primiti de societatile comerciale cu titlu de rambursare TVA, o parte sau chiar toti, dupa caz, erau dati unuia dintre inspectori (inculpat in acelasi dosar), acesta impartindu-i cu ceilalti participanti la comiterea faptelor.

In luna noiembrie 2008, in calitate de sef serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, inculpatul Tamasan Ovidiu Cristian a avizat si aprobat rapoarte de inspectie privind rambursari nelegale de TVA si rapoarte de fond in care se evita constatarea abaterilor disciplinare. Sumele rezultate din rambursari erau predate de administratorii societatii unui inspector care impartea banii cu ceilalti participanti la comiterea faptelor.

In perioada mai –decembrie 2007, respectiv pe parcursul anului 2008, in calitate de inspectori, inculpatii Tamasan Ovidiu Cristian si Deac Remon Adelin nu au constatat incalcarea dispozitiilor legale privind rambursarile de TVA la o societate comerciala, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de aproximativ 363.072 lei. In schimb, inculpatul Tamasan Ovidiu Cristian, prin intermediar, a pretins administratorului ca societatea comerciala respectiva sa ii faca o instalatie de incalzire centrala in valoare de 2.500 euro la un imobil care ii apartinea, lucrare care a si fost efectuata.

Ovidiu Cristian Tamasan, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures (in perioada aprilie –august 2008), sef serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (in perioada septembrie 2008 – februarie 2009), fost consilier superior in Administratia Finantelor Publice Baia Mare, este cercetat pentru infractiunile de luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la infractiunea de santaj, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, complicitate si participatie improprie la o infractiune prevazuta de legea evaziunii fiscale, participatie improprie sub forma complicitatii la o infractiune prevazuta de Legea contabilitatii, toate in forma continuata.

Ramon Adelin Deac, inspector la Administratia Finantelor Publice Baia Mare – activitatea de control fiscal, este cercetat pentru infractiunile de: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate si participatie improprie la o infractiune prevazuta de legea evaziunii fiscale, toate in forma continuata.

In cursul zilei de joi, inculpatii s-au prezentat din nou in fata instantei. La termenul de astazi, avand in vedere cererile de amanare formulate de catre aparatorii alesi ai inculpatilor Maris Dorel, Bucata Dan si Cornea Daniel, raportat si la lipsa de procedura cu inculpatul Cornea Daniel si pentru a se asigura continuitatea completului de judecata (judecatorul titular al cauzei a lipsit la acest termen din motive obiective), s- a amanat solutionarea cauzei pentru termenul din 9 martie. Instanta a fixat un termen intermediar pentru verificarea legalitatii si temeiniciei masurii arestarii preventive a inculpatilor, pentru data de 22 februarie.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu