Angajatii Spitalului Sighet vor primi diferentele de spor salarial, pana in luna mai, iar restantele salariale li se vor plati esalonat

Conflictul de munca declansat saptamana trecuta la Spitalul Sighetu Marmatiei, cand angajatii unitatii au desfasurat un protest spontan in fata institutiei, a intrat in atentia autoritatilor judetene. Luni, prefectul Sandu Bombonel Pocol s-a intalnit cu partile implicate in conflict, incercand medierea acestuia.

La intalnire au fost prezenti directorii Directiei de Sanatate Publica, Vasile Bodnar si Rares Pop, directorul spitalului, Gheorghe Stef, liderii de sindicat, Mircea Ciocan si Sorin Bodnar.

Directorul Gheorghe Stef a precizat ca nemultumirea s-a datorat diminuarii sporurilor pentru orele lucrate in wee-kend si care se platesc, conform legii cu un spor de 100%. Acesta a precizat ca din totalul angajatilor spitalului, 400 de persoane au fost afectate de reducerea acestor sporuri.

De asemenea, Stef mai spus ca Spitalul sighetean are datorii in valoare de 110 miliarde lei vechi pentru plata unor restante la furnizori, respectiv utilitati, si achitarea unor drepturi salariale.

Directorul Spitalului a afirmat ca, atat firmele care furnizeaza materiale medicale si medicamente, cat si salariatii, au obtinut in instanta sentinte ramase definitive si executorii. Pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor si inchiderea unitatii, Spitalul plateste, esalonat sume catre firmele la care are restante financiare.

Pentru a reduce cheltuielile bugetare si a asigura functionare in continuare, conducerea Spitalului a procedat la masura de reducere a acestor sporuri salariale si la pensionarea unor cadre medicale.

In urma calculelor economice, cheltuielile cu personalul nu pot depasi 72% din bugetul spitalului. Directorul CAS Maramures, Sandu Deac, a prezentat faptul ca au fost respectate clauzele contractului incheiat cu spitalul, iar sumele prevazute au fost virate fara probleme. Liderul de sindicat, Mircea Ciocan, a reprosat faptul ca aceste masuri nu au fost discutate in colaborare cu sindicatul si ca este nevoie de solutii care sa fie agreate si de angajati.

„Pentru a dezamorsa conflictul si a asigura functionarea in continuare a serviciilor medicale pentru populatie, prefectul Sandu Bombonel Pocol a intervenit si a propus conducerii Spitalului si sindicalistilor sa aiba o intalnire in care sa se explice angajatilor situatia si sa se achite esalonat restantele catre angajati, inclusiv diferenta de spor salarial redusa de la 75% cum prevede legislatia in vigoare, la 50%”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

De asemenea, Sandu Bombonel Pocol a solicitat ca procedurile de disponibilizare colectiva sa se desfasoare de comun acord si prin dialog intre conducerea spitalului si reprezentantii sindicali, in asa fel incat, sa nu fie afectat actul medical si serviciile pe care spitalul le ofera populatiei.

In urma intalnirii, conducerea Spitalului si sindicatul au semnat un protocol, in care s-a stipulat ca diferenta de spor salarial urmeaza sa fie achitata incepand cu luna mai, iar restantele salariale ale angajatilor, castigate in instanta, se vor plati esalonat. Urmeaza ca acest protocol sa ne fie inaintat, pentru a monitoriza respectarea acestuia si a preveni declansarea unui nou conflict de munca”, a spus Pocol.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu