WEEKENDUL VIITOR – Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet

Piatra de temelie a bisericii Sanctuarului Martirilor și Mărturisitorilor Romani ai secolului XX va fi sfințită la finele săptămanii viitoare, cand va avea loc și pelerinajul la Cimitirul Săracilor din Sighet. Potrivit episcopiamm.ro, înființat prin Decret Episcopal de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX deține personalitate juridică și are sediul în Municipiul Sighetu-Marmației, Strada Avram Iancu, nr. 229.

Piatra de temelie a acesteia va fi sfințită cu ocazia pelerinajului de sâmbătă 14 mai, respectiv ora  9:00  –  procesiune de la Memorialul Durerii spre Cimitirul Săracilor, urmat la ora 10:30 de  Sfânta Liturghie la Cimitirul Săracilor. 

„Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX reprezintă una dintre modalitățile prin care Eparhia de Maramureș se îngrijește de perpetuarea memoriei celor care s-au jertfit până la sacrificiul propriei vieți, din dragoste față de Dumnezeu pentru unitatea Bisericii lui Hristos și pentru libertatea neamului românesc, dând mărturia supremă despre adevărul credinței” (Statutul Sanctuarului).

Locul se vrea a fi un punct de reper pentru pelerinii din țară și străinătate, doritori să se apropie de ceea ce a însemnat istoria Bisericii Greco-Catolice din acea perioadă. Proiectul cuprinde o biserică, un generos spațiu exterior dedicat evenimentelor și celebrărilor în aer liber, dar și o sală interioară de activități și conferințe și un Muzeu care intenționează să prezinte clandestinitatea Bisericii Greco-Catolice”, precizează oficialii greco-catolici din Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu