Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda erupe tot mai puternic – Cenusa vulcanica se va depune la sol – Cele mai afectate vor fi persoanele cu afectiuni pulmonare

Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda si-a intensificat activitatea. Norul de cenusa vulcanica impins deasupra Europei a paralizat traficul aerian. Acesta ar putea sa traverseze spatiul aerian european pana la mijlocul saptamanii viitoare.

Expertii afirma ca, mai devreme sau mai tarziu, cenusa vulcanica se va depune la sol, insa in Romania, sansele sunt reduse, avand in vedere ca particulele de praf se regasesc in stratul de atmosfera de la 0 la 2.000 metri, iar circulatia aerului in acest interval este diferita fata de cea de la 6.000 metri, inaltime la care a trecut norul in prima etapa.

Totusi, in eventualitatea in care cenusa ajunge la sol, specialistii recomanda populatiei sa se protejeze, purtand o imbracaminte care sa acopere o suprafata cat mai mare a corpului. Cei mai expusi sunt cei cu probleme de respiratie si persoanele care poarta lentile de contact. Acestora le este recomandat sa stea cat mai mult in interior, iar pe strada sa poarte o masca de protectie.

O alta problema o reprezinta ploile care vor veni in zilele urmatoare. Acestea ar putea aduce la sol particule de cenusa. Ion Sandu, presedintele Administratiei Nationale de Metrologie, afirma ca norii care vor aduce ploaie in perioada imediat urmatoare, adica luni, se vor forma la o altitudine mult mai mica de 6.000 metri, astfel ca deocamdata praful vulcanic nu va ajunge la sol cu ajutorul ploilor.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu