VOCEA STRĂZII – Care sunt nemulțumirile băimărenilor legate de orașul în care trăiesc

Ad imageAd image

Există nemulțumiri despre modul în care administrația locală își face treaba. Mai mult sau mai puțin justificate. Crearea de locuri de muncă pentru cât mai mulți băimăreni ține și de administrația locală, pe când curățenia de pe străzi depinde în foarte mare măsură de fiecare dintre noi. Și exemplele ar putea continua. Un lucru este clar – băimărenii sunt nemulțumiți că nu au un ștrand, nu au străzi printre blocuri modernizate și sunt nemulțumiți pentru că nivelul lor de trai nu a crescut. Deși li  s-a promis marea cu sarea, iar la final a venit dezamăgirea. A murit și speranța că într-o zi lucrurile chiar s-au putea schimba și asta este cel mai grav.

„Mizeria de peste tot. Pe stradă, în parcuri, lângă pubelele de gunoi, lângă băncile noi….. Nu cred că e vina administrației în general, pentru că văd oamenii care curăță străzile și spațiile verzi. Cred că e vina cetățenilor, că oricât ar avea la îndemână coșuri de gunoi, tot mai bine le pică să arunce pe jos. Mă mai nemulțumește cheltuirea banilor publici – impozitele s-au mărit, dar nu vedem îmbunătățiri în oraș, cum ar fi asfaltarea străzilor cu probleme de exemplu. Ca nah, până la ora asta, în secolul 21, mă aștept să nu mai avem ulițe. M-aș bucura că anul ăsta au anulat Sărbătoarea Castanelor, dacă aș vedea că folosesc banii ăia la ceva util. Mi-ar plăcea să avem un parc municipal mai curat, fără chioșcuri, mi-ar plăcea să avem piețe de alimente curate și organizate, mi-ar plăcea să avem parcări, mi-ar plăcea să avem biciclete pentru închiriat.

În general, mă deranjează mentalitatea cetățenilor, ideea că primăria trebuie să facă tot – de la adunat rahatul și gunoiul (chestii basic) până la organizarea partyurilor pentru pensionari și alte tâmpenii. Se pot face grupuri de lucru și consultanță cu cetățenii pentru fiecare cartier, care să funcționeze permanent, nu doar când se consultă primarul cu cetățenii, se pot face campanii de curățenie a străzilor și spațiilor verzi, în care să fie implicați cetățenii. În felul acesta putem crea un obicei, ieșim cu toții la curățenia de toamnă în weekendul x de exemplu. E posibil ca în felul acesta cetățeanul să fie mai conștient de mediul în care trăiește și să se gândească când își aruncă gunoiul aiurea…. Dacă el face curat, nu o sa-și bată joc de munca lui….”, spune Oana.

„ În primul rând sunt nemulțumită de unele străzi din Baia Mare, deoarece ori nu s-au făcut deloc reparații ori s-au făcut în mare grabă și după câteva ploi au apărut din nou gropile. În al doilea rând, sunt multe clădiri vechi la care s-a început renovarea cu mult timp în urmă și mai mult stagnează. Apoi, pentru unele școli, la fel nimic. Și sunt multe în acest stadiu. Da, știu că aici ține și de managerul unității, dar tot ce se face, cel puțin în interior, este pe banii părinților. Vrem oameni educați, dar nu facem nimic. Sau, poate, în ziua de azi nu mai vrem oameni educați pentru că nu-i putem manipula. Apoi, groapa de gunoi, care a rămas în același stadiu deplorant. Dar, de fapt, de ce mă mir. Noi facem și promitem în campanii electorale și apoi nimic. Ne odihnim…”, adaugă Anca.

„Am nemulțumiri și e normal. Nu văd nimic care să mă convingă că orașul acesta merge într-o direcție bună. Nu văd locuri de muncă noi, nu văd parcuri industriale, nu văd acea dezvoltare economică care să aducă băimărenilor un nivel de trai mai bun. Nu văd decât planuri pe hârtie, vorbe goale. Nu e o realizare cu care să te lauzi că ai pus bănci și coșuri de gunoi. E treaba ta să faci asta. Ești de vină, ca primărie, că nu faci nimic vizibil pentru dezvoltarea orașului, nu investești bani care să îți aducă mai încolo alți bani. Vorbești și cu atât rămâi. Avem încă străzi care necesită modernizare, salariile în Baia Mare nu sunt unele cu care să te lauzi, investitorii nu vin decât pe hârtie. Oare de ce? Are și Primăria partea ei de vină”, completează Mihai.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu