Violenta domestica: 4 cazuri raportate la fiecare 24 ore, la nivel national – In Maramures, s-au inregistrat 69 de cazuri de violenta asupra femeii

Desi combaterea violentei impotriva femeilor trebuie sa fie o prioritate la toate nivelurile, aceasta nu a primit inca gradul de gradul de sustinere necesar pentru a face posibila o schimbare semnificativa, conducerea si vointa politica avand in acest caz o importanta decisiva.

Este nevoie de investitia resurselor si de asistenta consistenta, de o abordare strategica si de o mai mare coeziune din partea tuturor actorilor implicati, inclusiv autoritati locale, comunitate si societate civila.

Conform staticilor politiei, la nivel national, de la inceputul anului si pana in luna octombrie, in urma violentelor in familie s-au produs 128 de decese, mai multe fata de anul trecut, cand, in 12 luni, s-au inregistrat 115 decese in urma violentei domestice.

De asemenea, la fiecare 24 de ore in Romania se raporteaza patru cazuri de violenta domestica, majoritatea victimelor fiind femei. Situatia este ingrijoratoare daca ne gandim ca acestea sunt numai cazurile anuntate la Politie, cele mai multe victime evitand sa-si denunte agresorii.

Astfel, 1.382 de infractiuni in familie s-au inregistrat in ultimele zece luni ale anului, decesele fiind incluse aici. Au fost, in medie, 10 decese pe luna, cauzate numai de violenta domestica.

In judetul Maramures, in 2010, au fost sesizate 69 de cazuri de violenta fizica asupra femeii, nu au fost inregistrate cazuri de omor in care victima sa fie femeie, politistii efectuand cercetari in 3 cazuri de tentativa la omor, 3 vatamari corporale si 5 agresiuni cu folosirea cutitului, restul fiind cazuri de loviri sau alte violente”, a declarat Vlad Panzariu, inspector IPJ Maramures.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu