Vine vijelia: Cod galben pentru Maramures, cu vijelii si caderi de grindina

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica de cod galben valabila pentru perioada 15 mai, ora 14.00 – 16 mai ora 09.00. Meteorologii avertizeaza asupra  instabilitatii atmosferice accentuate care va duce la producerea de averse insemnate cantitativ, descarcari electrice, intensificari de vant, care pot avea aspect de vijelie si caderi de grindina.

Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp, iar in zonele de deal si de munte, izolat vor cadea 50 l/mp. Duminica, vremea se va raci accentuat in regiunile intracarpatice, iar la inceputul saptamanii si in restul tarii. La munte, la altitudinea de peste 1.500 de metri, precipitatiile vor cadea sub forma de lapovita si ninsoare.

“Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat sa fie avertizate comitetele locale pentru situatii de urgenta. Ele vor fi pregatite de interventie si sa actioneze in sprijinul cetatenilor si a bunurilor materiale ale acestora, daca situatia o va impune.

Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures si Centrul Operational din cadrul ISU Maramures vor monitoriza evolutia hidrologica pe cursurile de apa din judet.

De asemenea, echipe de interventie din cadrul serviciilor de utilitate publica (alimentare cu energie electrica, gaz metan, apa, telefonie) vor fi pregatite sa remedieze eventualele deficiente in retele, produse de fenomenele meteorologice periculoase”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant la Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Institutia condusa de Pocol recomanda cetatenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in exterior  se va evita trecerile prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de vantul puternic, precum si a imobilelor aflate in constructie.

De asemenea, conducatorii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile in apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie, sa nu atinga stalpii sau firele cazute la pamant si sa nu isi parcheze autoturismele sub copaci izolati.

Fiind perioada de week-end, turistii sunt avertizati sa nu isi amplaseze corturile in apropierea podurilor si podetelor situate pe versanti, pentru a evita sa fie surprinsi de inundatii, ca urmare a torentilor sau colmatarii podurilor si podetelor.

Persoanele iubitoare de drumetii montane sunt sfatuite sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si angajatilor din serviciul de salvamont.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu