- Publicitate -
Ad imageAd image

Valul cianurii: Primarul din Recea nu mai doreste cianura in comuna – In schimb, SC Romaltyn pregateste investitii de 11 milioane dolari la Iazul Bozanta si reluarea activitatii in 2011

Ad imageAd image

Octavian Pavel, primarul Comunei Recea, se arata revoltat de ideea reluarii activitatii de prelucrare a sterilului pe baza de cianura, de catre compania Romaltyn Mining. Acesta spune ca nu a ajuns la vreo intelegere cu conducerea societatii in ceea ce priveste redeschiderea Iazului Bozanta.

„Nu mai doresc cianura in comuna Recea. Si nu am avut nicio intalnire de taina cu conducerea Romaltyn, asa cum scriu ziarele. Eu am lucrat in mediu cu cianuri, la Uzina de Preparare Sasar, si stiu ce inseamna asta. 100% ca nu mai dorim cianura. Si nici steril din alte tari depozitat aici”, declara primarul din Recea.

Acesta mai spune ca deocamdata nu a primit solicitari din partea societatii cu privire la intentia acesteia de reluare a activitatii. Singurul lucru cert legat de Iazul Bozanta fiind realizarea unei statii de epurare, pentru care s-a depus o solicitare scrisa inca de acum mai bine de doi ani. Aceasta, insa, nu s-a mai realizat, ramanand la stadiul de proiect.

„Inca din 2007, exista o solicitare scrisa pentru realizarea unei statii de epurare ape limpezite evacuate din Iazul Bozanta. Dar nu s-a facut nimic”, afirma primarul Pavel.

De cealalta parte, reprezentantii societatii Romaltyn Mining spun ca pana la inceputul anului viitor au in vedere reluarea activitatii de prelucrare a celor 8,5 milioane tone de steril din Iazul Central.

„Noii proprietari ai SC Romaltyn Mining SRL doresc sa reia activitatea de procesare pana la inceputul anului 2011. SC Romaltyn Mining se bazeaza pentru procesare pe circa 8,5 milioane tone de steril din Iazul Central, singura resursa aflata astazi in patrimoniul sau”, precizeaza Benoniu Munteanu, director tehnic al companiei, intr-un comunicat remis redactiei ZiarMaramures.ro.

Acesta mai spune ca reluarea activitatii presupune obtinerea autorizatiei integrate de mediu, procedura aflata in derulare, precum si o serie de investitii, printre care si o statie de epurare apa decantata.

„Reluarea activitatii de exploatare la SC Romaltyn Mining se va realiza numai dupa ce societatea finalizeaza o serie de obiective de investitii in fluxul tehnologic: o statie de decianurare a sterilelor si o statie noua de epurare apa decantata pe amplasament Iaz Aurul”, se specifica in acelasi comunicat.

Conform reprezentantilor Romaltyn Mining, viitoarea statie de decianurare a sterilelor (distrugatorul de cianura) va reduce inca de la reluarea activitatii concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid pana la nivelul concentratiei de cianura admis de Uniunea Europeana (10 ppm), desi legislatia europeana este restrictiva in acest sens doar incepand cu 2018.

Conducerea Romaltyn Mining are in vedere realizarea celor doua mari lucrari, in perioada martie – decembrie 2010. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 11 milioane dolari.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu