URGENȚĂ – Lucrări de ecologizare la Băiuț

La Băiuț avem una dintre cele mai mari probleme de poluare din Maramureș. În ultimii ani acolo revărsarea apelor de mină au adus mari neajunsuri, tocmai de aceea Prefectura Maramureș, prin prefectul Rudolf Stauder, a făcut o serie de demersuri pentru ca în zonă să fie efectuate o serie de lucrări absolut necesare. Asta și în contextul în care la Băiuț ar urma să se deschidă în acest an prima rezervație de zimbri din Maramureș.

„Ca urmare a demersurilor de accelerare și a memorandumurilor transmise de domnul prefect al județului Maramureș, Rudolf Stauder, către Ministerul Mediului, Ministerul Economiei și Secretariatul General al Guvernului, cu privire la situația îngrijorătoare a apelor pluviale din județ, astăzi, 1.02.2024, s-a depus documentația pentru ecologizarea zonei Bloaja Avarii, contaminată cu tone de steril de flotație. În acest sens, Ministerul Economiei, Direcția Resurse Minerale, reprezentată de Cepromin SA, a depus solicitare pentru proiectul „Lucrări de închidere și ecologiste”, obiectivul fiind mina Băiuț.

Proiectul cuprinde execuția lucrărilor de închidere si ecologiste la iazul de decantare Leorda prin nivelări de pământ, amenajarea unui drum de acces și a unui terasament, cât și a unui canal de deviere al apelor. La iazul de avarii (Bloaja Vechi) se va muta depozitul de concentrate, se vor face lucrări de nivelare și înierbare, cât și construirea unui canal trapezoidal pentru dirijarea apelor de munte. Se vor închide lucrările miniere de legătură cu suprafața.

Scopul nostru comun este acela de a diminua gradul de poluare transfrontalieră, dar și de a evita grave accidente ecologice, motiv pentru care, astfel de zone contaminate reprezintă o prioritate pe care dorim să o remediem de urgență”, a spus prefectul Rudolf Stauder.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu