Una din trei tigari comercializate in Romania este de contrabanda – Pierderile la bugetul de stat sunt estimate la 1 miliard euro pe an

Tigarile de contrabanda detineau pe piata romaneasca o pondere de 33,9% in martie, cu 2,3% mai mica fata de inceputul anului, informeaza un studiu comandat de British American Tobacco si Japan Tobacco International, care estimeaza la un miliard de euro pierderile la bugetul de stat in 2010.

La inceputul primului trimestru al anului 2010, produsele de contrabanda ajungeau sa detina 36,2% din piata, devenind astfel cel mai important jucator. Scaderea este determinata in cea mai mare masura de initiativele aplicate de autoritati pentru stoparea contrabandei, o importanta semnificativa avand-o propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 202/2010, prin care se interzice vanzarea de tigarete in duty free-uri.

Cea mai mare pondere o are contrabanda cu tigari in nord-estul Romaniei, care este singura regiune care inregistreaza o crestere pronuntata a comertului ilicit in perioada analizata (primul trimestru al anului in curs), de la 52,8% la 59,5%, cauzata, in principal, de tigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.

Pe de alta parte, cea mai mare descrestere a actiunilor de contrabanda, de 5,3%, s-a inregistrat in partea de sud-est a tarii. In vest, vanzarile tigaretelor de contrabanda cumparate din duty free-uri au avut o scadere incurajatoare, de 6,4%, se arata in studiul dat publicitatii.

Vanzatorii ambulanti reprezinta cea mai importanta sursa de achizitionare a produselor ilegale, 43% din piata, fiind urmati de piete si magazinele mici de cartier.

Republica Moldova
este lider intre zonele de provenienta a produselor de contrabanda, ponderea sa crescand in martie cu 6,1%, urmata de duty free-uri si de Ucraina.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu