Un arbore genecologic și un destin politic implacabil

Mie dacă îmi place ceva, apoi îmi place tare. Cel mai mult și cel mai tare îmi place astăzi broșura de campanie electorală a lui Gabriel Bogdan Ștețco, pă care am citit-o în două minute și apoi am cugetat la ce scrie acolo alte vreo zece.

Câteva comentarii să necesită la foile alea care să intitulează „10 lucruri despre Gabriel Bogdan Ștețco”, un fel de 10 porunci. Multe, puțîne, decât atâtea lucruri importante s-o putut aduna despre el, da’ să egzistă și loc de comentarii, ca să nu aibă băiatu’ ăsta o biografie chiar așe de nesemnificativă.

La prima pagină, aflăm primul din cele 10 lucruri despre Gabi Bogdi Ștețco și anume că străbunicul său din partea mamei o fost Mihali Gavrilă Ștrifundă, lucru care-i onorant, da’ el n-are nici un merit în tătă treaba asta. Și mai aflăm să străbunicul lui o organizat demult tare o întâlnire a primarilor din tătă țara, la care o participat și regele Carol al II-lea, partea asta cu regele nemaifind așe de onorantă, că ăla n-o avut nici o calitate în afară de faptul c-o suferit de priapism, suferință personală care s-o repercutat pozitiv numa’ cătă Mița Biciclista, Cur de Fier și Elena Wolf Lupescu. Da’ poate că Gabi Bogdi Ștețco nu știe că regele amintit o scos PNL-ul în afara legii, că dacă știa nu-l mai amintea. No, nu-i bai, merem mai departe.

Lucrurile 2 și 3 pă care le aflăm din biografia asta romanțată îi fac mare cinste candidatului liberal, numa’ că să bat cap în cap precum berbecii în sezonul electoral, pardon, ăla de-mperechere, care la ei chiar că-i erectoral. Zice pă o pagină că să ducea el în vacanțe la bunici să-i ajute la treburile din gospodărie și pă pagina imediat următoare tăt el zîce că, citez: „Ne jucam fotbal, tenis cu piciorul, de-a v-ați ascunselea, de dimineața și până se însera”, am încheiat citatul, autorul mai amintind și de cutreieratul pe dealurile Borșei și scăldatul în râul cu același nume, adică Borșa, precizare necesară păntru ăia predispuși a face confuzii. Cum mama franțului îi mai ajuta pă îi bătrâni la treburile gospodăriei, dacă preocupațiunea de bază a minții lui era numa la tenis cu piciorul, cutreierat pă horăiți și scaldă-n hîlboane, de dimineața până noaptea? Bă, io scriu cam mult, că la Ștețco, tătie treburile copilăriei îs rezumate în patru fraze și două propoziții, că știu care-i diferența între ele.

Merem iute la lucru’ 4, în care catindatul ne spune cum s-o apropiat el încă din copilărie de Dumnezo și de bisearecă, cum o ajutat el la rădicarea unei besearăci pă vremea când era în clasa a doua și cum, tăt atuncea, părintele paroh i-o dat voie să rostească rugăciunea Tatăl nostru. De aici tragem concluzia că până la vremea aia ori nu s-o rugat, ori o fost limitat la Înger, îngerașul meu. Io am avut voie să zâc Tatăl nostru la vârstă mult mai fragedă, da’ nu mă apuc să mă laud cu treaba asta pîn broșuri. Apoi o fost slobod a zâce și Crezul și p-ormă, aici o recunoașteți vorbele Marelui Mut, pas cu pas și-o găsit locul în corul bisericii, pă care ne-o imaginăm gătată și finalizată. Osana întru cei de sus!

Lucru’ 5 îi expediat iute, că unde o făcut el școala jenerală și că o absolvit Seminarul Teologic din Baia Mare, și să ajunge la lucru’ 6, care ne zâce că o săvârșit doauă facultăți, una de popi și una de asistenți sociali și că s-o focusat el pă al doilea domeniu, lucru’ popii lăsându-l în sama altora. La lucru 7 ne întoarcem la vacanțe, numa’ că studențești de data asta, și aflăm că s-o dus la lucru în Italia și SUA, care iară nu știu de ce-i atâta de important și de raportat la lume, că jumătate Borșa îi la lucru în Milano și nu scrie broșuri pă tema asta, numa’ să laudă pă feisbuc la hoveri că ce motor și-o luat.

Lucru 8 îi scurt și face referire la arborele genecologic a lu’ catindatu’ liberal, care l-o împins să intre la PNL. Lucru’ 9 îi cum o urcat iel pă fușteii scării politice, administrative și sociale până s-o ajuns administrator public al județului Maramureș și la lucru’ 10 aflăm că-și dorește și mai mult, c-așe-i cu ăștia, nu-i satură Măritul și Înduratul, că de aia ei îs măriți și noi îndurăm. No, tăt arborele ăsta genecologic combinat cu curul vitei mai are și nește poze, unele dezonorante, după părerea mea, cu plagiatorul Ciucă și cu Marele Mut, ceea ce vrea să ne spună că Ștețco va avea un destin politic implacabil. 

Da’ iară mă întorc și zîc că nelămurite-s căile Domnului și să și bifurcă câteodată, ceea ce îi oferă lu’ Gabriel Bogdan Ștețco o variantă ajutătoare: după ce pierde alejerile pentru șefia consiliului județan, să poate reorienta cătă post și rugăciune, că școală trebuitoare are, numa’ o țâră să să sîlească.

Mr. BIG

Distribuie articolul
1 Comment