- Publicitate -
Ad imageAd image

UN AN DE RĂZBOI – Ce a adus bun pentru Maramureș conflictul din Ucraina

Ad imageAd image

Un an de război între Ucraina și Rusia. Începând cu data de 24.02.2022, în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară. Chiar dacă războiului nu aduce nimic bun pentru nimeni, în afară de distrugeri și multe lacrimi vărsate, pentru Maramureș acest conflict a adus, printre altele, redeschiderea unor linii de cale ferată cu Ucraina, închise anterior acestui război. Asta dacă nu ne referim la faptul că unii s-au îmbogățit de pe urma cazării unor refugiați ucraineni, cazări făcute în acte doar. Că în realitate nimeni nu a cazat pe nimeni.

Potrivit ITPF Sighetu Marmației, prin punctele de trecere a frontierei de la granița de nord a ţării au intrat în România 1.580.000 cetăţeni ucraineni. Cu precizarea că, spun polițiștii de frontieră, datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.

„Tot în perioada amintită, aproximativ 4.700 cetăţeni ucraineni au fost depistaţi în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei pe sensul de intrare în România. Cei în cauză au solicitat o forma de protecţie a statului roman la structurile Poliţiei de Frontieră. O situaţie specială s-a înregistrat cu privire la traficul autovehiculelor de transport marfă, presiunea fiind mult mai mare la frontiera de nord. Prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, valorile traficului de mărfuri au crescut semnificativ în ultimele 12 luni.

Valori de trafic, la automarfare, prin PTF Siret au tranzitat aproximativ 250.000 automarfare, prin PTF Vicovu de Sus au tranzitat, de asemenea, 12.780 de automarfare, respectiv prin PTF Halmeu au tranzitat 62.200 automarfare”, precizează ITPF Sighetu Marmației. 

Tot în această perioadă au fost dispuse măsuri de creștere a capacității de procesare a refugiaților, constând în „suplimentarea personalului din cadrul punctelor de trecere a frontierei, precum și a tehnicii mobile pentru efectuarea formalităților de control, utilizarea la maximum a arterelor de controlfiind creată inclusiv posibilitatea de efectuare a verificărilor pentru intrarea în România pe arterele utilizate pentru ieșirea din țară (în cazul în care infrastructura existentă pe sensul de intrare a fost subdimensionată în contextul prezentării în același timp a unor grupuri mari de persoane), crearea unor fluxuri separate pentru persoanele vulnerabile, în funcție de necesități și raportat la configurația punctelor de trecere, acordarea unei atenții speciale la intrarea în țară a minorilor, cetățeni străini sau apatrizi, care nu sunt însoțiți de niciunul dintre părinți sau de către reprezentanții legali ori care nu se găsesc sub supravegherea legală a unei alte persoane sau înfiinţarea unei linii de comunicare pentru cetăţenii ucraineni prin intermediul liniei telefonice 021/9590, fiind suplimentat personalul propriu cu lucrători vorbitori de limbă ucraineană, pentru gestionarea acestor apeluri. Să nu uităm că au fost deschise două puncte de trecere:T.F. Vicovu de Sus şi PTF Feroviar Valea Vișeului”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu