Ultimatum pentru afaceristul Calin Petrusca – „Apele Romane” i-au impus un plan de conformare si stoparea poluarii raului Somes cu reziduuri de la fabrica de alcool din Busag

Afaceristul Calin Petrusca a intrat in atentia autoritatilor statului, dupa ce, in timpul vizitei in Maramures a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta din urma a fost sesizat cu privire la activitatea poluanta a producatorului de alcool maramuresean.

Timp de peste sapte ani, fabrica Siromex Drinks, care a produs alcool in localitatea Busag (Tautii Magheraus) incalcand orice norma de protectie a mediului, a deversat in Somes cantitati imense de reziduuri provenite de la fabrica de alcool etilic, poluand apele raului.

Nici Garda de Mediu si nici reprezentantii Societatii de Gospodarire a Apelor Maramures nu au reusit sa-l opreasca pe Calin Petrusca. Afaceristul a continuat sa functioneze in acest fel, ani la rand. Asta pana la venirea ministrului Borbely, cand, in timpul unei conferinte de presa, ziaristul Gheorghe Gligan i-a adus la cunostinta situatia din Busag.

Nu a durat mult si au venit si controalele. Conform unei adrese oficiale emise de Administratia Nationala Apele Romane, in data de 26 aprilie, inspectorii Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa au efectuat un control la SC Siromex Drinks SRL, aplicand o amenda in valoare de 350 milioane lei vechi, pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodarire a apelor.

Mai precis, fabrica lui Petrusca nu a respectat modul de epurare a apelor uzate evacuate. De asemenea, nu a fost respectat fluxul tehnologic de epurare si nici nu a fost prezentat planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale. In aceeasi adresa se mentioneaza ca inspectorii nu au gasit un dispozitiv de masurare a debitelor de apa evacuate, verificat si omologat metrologic.

Pe langa aplicarea amenzii, Inspectia Teritoriala a dispus mai multe masuri: stabilirea lucrarilor pentru repararea statiei de epurare, precum si montarea unui dispozitiv de masurare a debitelor de apa evacuate (verificat si omologat metrologic), pana la data de 16 mai.

Tot pana in 16 mai, Petrusca trebuie sa intocmeasca planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale si asigurarea monitoringului calitativ al apelor, cu frecventa lunara. In caz contrar, Siromex Drinks urmeaza a fi sanctionata din nou.

In urma controlului, Siromex Drinks a informat Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa ca a realizat o parte din cele solicitate. Apele uzate tehnologic sunt colectate si epurate la SC Seineana, iar pe conducta de evacuare a apelor a fost instalat un dispozitiv de masurare a debitelor.

Pana la realizarea integului plan de conformare, Petrusca mai are cateva luni. In caz contrar, reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane afirma ca „in data de 2 august, va fi declansata procedura de suspendare a autorizatiei de gospodarire a apelor”.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu