TUN FINANCIAR: Iluzionistul Oniza a incasat 17 miliarde lei, inseland vigilenta specialistilor lui Mircea Man, cu lucrari la drumurile judetene facute in photoshop

17,5 miliarde lei vechi, atat a incasat milionarul in euro Ioan Balta, zis Oniza, de la Consiliul Judetean Maramures, pentru presupusele lucrari de intretinere la drumurile judetene. Din aprilie, anul trecut, de cand firma sa, XS Sud Company, a castigat licitatia pentru intretinerea a 264 kilometri de sosele, prietenul lui Mircea Man a primit luna de luna cate o felie din tortul celor peste 17 miliarde lei. Ce a facut pentru acesti bani, se vede din imaginile care vorbesc de la sine.

Intrebarea este cine se face responsabil de plata acestor bani si cine a receptionat lucrarile lui Ioan Balta. Raspunsul il ofera Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, pensionat de presedintele tuturor, Mircea Man, inainte de termen, in ceea ce priveste atributiile legate de investitiile in insfrastructura rutiera din Maramures. Responsabila e… comisia. Care comisie…

„In cadrul Consiliului Judetean exista o comisie care verifica lucrarile, in conformitate cu caietul de sarcini si cu ceea ce s-a licitat. Impreuna cu primarul localitatii, isi pune viza pe lucrarile respective. Iar apoi, actele sunt prezentate presedintelui Consiliului Judetean, care ia masurile care se impun”, spune Marinescu.

Si daca lucrarile sunt… lipsa la inventar? „Se mai face o decalare de termen si apoi comisia de contra-receptie, ca sa spun asa, reanalizeaza si se da drumul la fonduri”, ne lamureste vicele lasat fara atributii.

Fara atributii, dar nu si fara cunostinte legate de neregulile gasite. „Dupa stiinta mea, receptiile s-au facut, pentru ca i s-a platit acelei firme (XS Sud Company, n. red.). Stiu ca nu intotdeauna au fost toate in regula, dar mebrii comisiei s-au deplasat in teren, au verificat si doar cand aceasta comisie a dat un verdict s-au putut da sumele de bani asa cum au fost ele esalonate in timp. Mai multe va poate spune Lucian Manta, presedinte al comisiilor de receptie”, afirma Emil Marinescu.

E clar. Acum, doar comisia respectiva mai poate explica modul in care a receptionat niste lucrari facute in photoshop. Lucian Manta, sef serviciu Investitii in Infrastructura, din cardul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean, ne confirma asteptarile. Consiliul Judetean e blindat in acte. „Lucrarile” au fost receptionate, toata lumea a semnat, iar banii au ajuns la… Balta.

„Pe fiecare luna s-a facut un proces-verbal de receptie, pe lucrarile executate. Spre exemplu, pe drumul 182 B, care duce la Berchezoaia (vezi foto, n. red.), s-au facut plombari, aducerea la profilul acostamentelor prin taierea vegetatiei, curatarea albiei de depuneri si ragalii. Asta a fost in luna a 6-a, deci primul contract”, spune Manta.

Dupa răgăliile din luna iunie, au venit si „plombarile” de sfarsit de sezon. Tot din photoshop. „In luna a 11-a s-au executat asa: plombari, pe 1.400 de mp, colmatarea fisurilor cu bitum, inlaturarea pietrisului de pe margini, curatarea de mizeriile aduse de viituri, lucrari in santuri si rigole, intretinerea indicatoarelor, intretineri locale”, precizeaza seful de serviciu.

O lista impresionanta cu realizarile iluzionistului Oniza, specialistul lucrarilor in photoshop cu care a inselat vigilenta unei comisii formata din cei mai de seama profesionisti ai judetului. Iluzia creata de Oniza nu a tinut mult, ea risipindu-se in zilele care au urmat receptiei. Acum drumurile arata exact asa cum erau inainte de incheierea contractului. Impracticabile, pline de gropi. Pe unele, nici macar asfalt numai exista. Ce sa mai vorbim de curatatul rigolelor si taierea vegetatiei. Asemenea lucruri tin de literatura de anticipatie.

I-am prezentat si specialistului Manta cateva imagini cu drumurile pline de gropi. Raspunsul a fost fabulos: „Acuma sunt gropi… Sigur ca sunt gropi. O fi ceva zona care nu impunea plombari. Nu poti sa faci plombari peste tot”.

Desigur. Nu peste tot. Decat in buzunarele mari si incapatoare ale lui Oniza.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu