TRISTA REALITATE – Încă sunt mulți cei care preferă să scape de gunoi în pădure sau în apă

Ad imageAd image

Încă sunt mulți maramureșeni care preferă să scape de gunoiul menajer sau de cel din construcții în pădure sau în albia râului. Asta deși nu există gospodărie în județul nostru care să nu fi primit pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, tocmai pentru că țara noastră trebuie să creascî procentul de deșeu colectat în vederea reciclării. Ușor de zis, greu de făcut, iar asta o vedem în oricare din zonele din județ. Depozite punctiforme de deșeuri abandonate, departe de ochii lumii și greu de depistat.

„Atâta timp cât fiecare cetățean dispune de posibilitatea ca deșeurile colectate să le depună într-un punct de colectare a deșeurilor este inexplicabil de ce le abandonăm pe marginea drumului sau în pădure. Cred că ține mai degrabă de educație și de implicarea autorităților locale să supravegheze modul în care se face această colectare. Trebuie să avem spirit civic, să luăm atitudine când vedem că cineva aruncă gunoaiele unde nu trebuie, să facem fotografii și să le trimitem Gărzii de Mediu, pentru că altfel noi nu avem cum depista persoanele care au această practică neortodoxă.

În acest an depozite foarte mari de deșeuri nu am găsit în județ, dar se găsesc deșeuri punctiforme în toate localitățile. Abandonări avem peste tot, la capete de drum, la periferie, la margine de pădure etc. Suntem foarte departe de atingerea țintelor avute, sunt localități unde avem rezultate mai bune, dar suntem încă departe de a atinge acea țintă de 50%. Șanse să o atingem nu avem, doar că sperăm că în acest an controalele pe care le-am făcut să fi făcut autoritățile să înțeleagă cât de important este să creștem cantitatea de gunoi colectată în vederea reciclării”, ne spune Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu