Traian Basescu si Guvernul Boc au hotarat sa ne extermine in masa – Bugetarii: minus 25% din salariu; pensionarii si somerii: minus 15% din indemnizatii

Varianta pe care delegatia FMI si Guvernul vor merge este continuarea programelor de restructurare masiva a cheltuielilor, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu.

El a precizat ca, de la bun inceput, atat echipa de evaluare condusa de FMI, cat si Guvernul au avut in atentie doua variante: una „a neincrederii” care presupunea cresterea TVA de la 19 la 24%, cresterea cotei unice de impozitare de la 16 la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% pentru ca Romania sa se incadreze in deficitul bugetar de 6,7 – 6,8% din PIB si cea de-a doua „a increderii” in capacitatea Guvernului de a restructura masiv cheltuielile.

Seful statului a spus ca in memorandumul care se va incheia cu FMI, Banca Mondiala si UE se va merge pe continuarea programelor de restructurare masiva a cheltuielilor.

Fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie, a anuntat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a anuntat, de asemenea, ca ajutorul de somaj se va reduce cu 15%.

La fel, potrivit presedintelui, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15% si se va proceda la o reducere masiva a subventiilor.

Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intentie cu FMI.

Programul de reducere a fondurilor pentru aparatul central si local era inevitabil, a declarat Traian Basescu.

El a precizat ca reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabila atat aparatului central de stat, cat si administratiilor locale.
„Locul in care trebuie sa restructuram cheltuielile este aparatul bugetar si sectorul social”, a explicat Traian Basescu.

El a anuntat ca vor mai fi multe alte masuri pe care Guvernul trebuie sa le ia, printre care modificari la Codul Muncii pentru a flexibiliza forta de munca.

Presedintele a explicat ca, daca vor fi luate masurile discutate cu FMI, se creeaza resursa financiara pentru prioritati majore, prima fiind plata datoriilor pe care le are statul catre firme, lucru esential, dupa cum sustine seful statului, pentru ca acestea sa reia activitatea.
„Mizez pe solidaritatea macar a oamenilor politici din arcul guvernamental. Alternativa la acest program este introducerea imediata a cresterii fiscalitatii ca solutie de a aduce bani la buget”, a avertizat Traian Basescu.

Presedintele a afirmat ca nu se pune problema unei remanieri guvernamentale, pentru ca este nevoie de stabilitate si incredere.
„Nu pune nimeni problema remanierilor. Ce ne trebuie acum e stabilitate si incredere”, a declarat Traian Basescu.

El a subliniat ca isi asuma liniile programului de masuri pentru restructurarea cheltuielilor din sistemul bugetar si social si a reiterat ca va fi un partener al Guvernului.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu