- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Tonny Lybek: cele doua transe de la FMI vor fi transferate marti Romaniei

Cele doua transe de la Fondul Monetar International vor fi transferate Romaniei marti, a declarat luni, pentru Agerpres, Tonny Lybek, seful biroului FMI pentru Romania si Bulgaria.

‘In conformitate cu practica pe care o urmeaza FMI, dupa aprobarea eliberarii unor transe de imprumut de catre Board-ul Fondului, acestea sunt transferate tarii beneficiare in interval de doua zile lucratoare’, a precizat Tonny Lybek.

‘Aceasta ar insemna ca banii vor fi transferati in cursul zilei de marti’, a mai spus reprezentantul FMI la Bucuresti, dar probabil ca vor ajunge miercuri in tara, din cauza diferentei de fus orar.

Board-ul FMI a aprobat vineri, in unanimitate, acordarea pentru Romania a celor doua transe, in valoare de 2,45 miliarde de euro, din cadrul imprumutului de 12,9 miliarde de euro contractat cu institutia financiara internationala.

Din imprumutul total de 12,9 miliarde de euro contractat cu FMI pe un interval de 24 de luni, Romania a incasat aproape 6,9 miliarde, la care se vor adauga cele doua transe in valoare totala de 2,45 miliarde de euro.

In cadrul discutiilor din Board-ul FMI au fost facute trei mari categorii de recomandari pentru Romania.

‘Un prim mesaj este cel legat de politica fiscala, in special de continuarea reformelor structurale, respectiv de aprobarea de catre Parlament a legii responsabilitatii fiscale, a legii pensiilor, a legii privind comunitatile locale’, a declarat Mihai Tanasescu, senior advisor la FMI.

Un al doilea tip de probleme abordate de membrii Boardului a fost cel legat de arierate, pentru care Romania a cerut inca o derogare.

In al treilea rand, din cauza presiunilor inflationiste care exista in momentul de fata, FMI a recomandat BNR sa continue acelasi tip de politica prudenta, astfel incat la sfarsitul anului 2010 inflatia sa fie in limitele de 3,5 la suta, +/-1.

Un alt subiect de discutie in cadrul Board-ului FMI apreciat de fostul ministru de Finante al Romaniei ca fiind foarte important a fost cel referitor la sectorul financiar-bancar. Este clar ca evenimentele din Grecia nu ne lasa indiferenti, dar ca supravegherea si cooperarea transfrontaliera in domeniul supravegherii au facut ca sistemul bancar din Romania sa fie foarte bine monitorizat.

In cadrul Board-ului FMI s-a ajuns la concluzia ca ‘in cazul unei posibile contagiuni, Romania este pregatita bine sa faca fata unei astfel de situatii si segmentul grecesc din sistemul bancar romanesc este foarte solid’, a spus Mihai Tanasescu.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu