Studiu: Angajații români, cei mai stresați și temători din Europa Centrală și de Est

Prioritatea companiilor din România în 2021 este starea de bine a angajaților într-o “normalitate nouă”, însă acest aspect este la jumătate față de Grecia, Ungaria și Cehia – celelalte trei tari în care a fost realizat un sondaj al platformei online de recenzii Undelucram.ro. De asemenea, studiul arată că românii au fost cei mai stresați și temători angajați din regiune anul trecut, însă doar 4% dintre ei au apelat la un psiholog, față de 34% în Cehia.

Sondajul realizat de Undelucram.ro, o comunitate online care oferă recenzii despre angajatori, informații salariale sau mediul de lucru din companii, s-a desfășurat în noiembrie – decembrie 2020. Pentru acest sondaj au răspuns 1.323 de companii și 8.713 angajați din România, Grecia, Ungaria și Cehia – țări în care Undelucram are platforme locale.

În ceea ce privește companiile, prioritățile specialiștilor HR din România sunt starea de bine a angajaților într-o “normalitate nouă” (38,2%), urmate de employer branding (35%), managementul schimbării și al crizei (23%), recrutare și retenție (20%). Deși starea de bine a angajaților este pe primul loc în România, acest indicator este mult în spate comparativ cu alte țări din regiune. În Cehia, 67,5% dintre companii pun acest element pe primul loc, în Ungaria 62%, iar în Grecia 58,2%.

În legătură cu gestionarea situațiilor de criză, majoritatea angajaților din regiune consideră că angajatorii lor pot gestiona cu bine o criză. Procentul este însă de 80% în Cehia, dar de 46% în România. Pe de altă parte, în privința acestui indicator companiile din România se află la extreme în opinia angajaților. Astfel, 6% dintre angajații din România consideră că angajatorii din țara noastră gestionează “excepțional” crizele. În schimb, procentele sunt sub 0,5% în Grecia și Ungaria și de 1,8% în Cehia. Pe de altă parte, 35% dintre angajați consideră că firmele din România gestionează “slab” situațiile de criză, în timp ce procentul este de 31,5% în Grecia, 18% în Ungaria și 11% în Cehia.

40% dintre angajații români afirmă că starea emoțională le-a fost afectată mult și foarte mult de pandemie, în timp ce în cazul grecilor procentul este de 48%. La polul opus, 30% dintre angajații unguri și 18% dintre cehi au fost afectați emoțional.

Studiul arată că românii și grecii au fost în 2020 cei mai stresați din regiune (20%, respectiv 18%), dar și cei mai temători (48%, respectiv 38%). Pe de altă parte, cehii s-au confruntat mai ales cu stări de anxietate (48%), iar ungurii cu depresia (8%). Cei mai nervoși în pandemie au fost angajații din Grecia (38%).

Cu toate că afirmă că au fost afectați de pandemie și sunt cei mai stresați și temători, angajații romani sunt pe ultimul loc în ceea ce privește serviciile de psihoterapie. În jur de 57,5% dintre angajații români spun că nu s-au gândit să apeleze la un psihoterapeut anul trecut, iar 34% s-au gândit foarte puțin. Astfel, în pandemie, doar 4% din angajații romani au apelat la un psiholog. Procentul este 6% în Grecia, de 14% în Ungaria și de 34,2% în Cehia.

“Acest sondaj ne arata efectele pandemiei asupra stării emoționale a angajaților din Romania, dar și din regiune. Observăm că starea de bine a angajaților într-o «normalitate nouă» este prioritară pentru companii, ceea ce ne bucură, însă recent evidențiam că bugetelor pentru well-being au fost primele reduse în criză. De asemenea, prioritizarea stării de well-being este aproape la jumătate față de alte țări din zonă. Acest lucru se datorează și faptului că în țările mai dezvoltate din regiune exista o tradiție în acest sens – se investește în programe de well-being de aproximativ 10-15 ani, în timp ce în România acest trend a apărut în ultimii cinci-șase ani. Totodată, angajații români spun că sunt foarte stresați și temători, dar nu apelează la terapie. Le recomandăm specialiștilor HR să le fie cât mai aproape angajaților atât prin discuții individuale, dar și prin programe de echipă”, afirmă Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

În ceea ce privește plecarea în străinătate, ungurii sunt cei mai dornici să se mute într-o altă țară după ce criza sanitară și de pe piața muncii se va termina. 72% dintre angajații unguri spun că și-ar dori să se mute într-o altă țară, aceștia fiind urmați de români (28%), cehi (26%) și greci (10%).

În jur de 80% dintre angajații romani care vor să se mute se gândesc la acest lucru pentru salarii mai bune, acesta fiind și cel mai mare procent înregistrat pentru un motiv de plecare (dintre toate statele studiate). De asemenea, românii vor să plece în altă țară pentru un sistem sanitar mai dezvoltat (78%), dar și pentru un sistem de educație mai bun (70%). Ungurii, cetățenii care sunt cei mai dornici să plece din propria țară, vor să facă acest pas pentru oportunități și servicii medicale mai bune – ambele aspecte înregistrează 63% dintre voturi. Cehii s-ar muta în special pentru o mai bună calitate a vieții, iar grecii pentru salarii mai mari.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu