Stenogramele Horea 46 A (II) – Dumitru Matei: „Domnule primar, a avut inainte Primaria oferta pentru a cumpara blocul Horea 46 A?” – Cristian Anghel: „Nu a avut”

A doua sedinta de Consiliu Local in care s-a ridicat problema blocului Horea 46 A a avut loc in 27 iunie, la o zi dupa finalizarea negocierilor dintre comisia Municipalitatii si Liviu Chira. Proiectul de hotarare privind aprobarea pretului (atentie!, nu cumpararea blocului), a fost introdus pe ordinea de zi de primarul Cristian Anghel. Acesta a facut si un istoric al negocierilor.

In cursul discutiilor, se observa ca doi dintre consilierii locali au atins bine problema blocului. Stefan Pop a intrebat de ce Primaria nu a cumparat blocul in urma cu un an, cand s-a aflat de intentia Cuprom de a vinde imobilul. De asemenea, Pop a intrebat daca membrii comisiei nu au stiut inainte ca blocul se vinde. Insa nu a primit niciun raspuns.

Consilierul local Dumitru Matei l-a intrebat explicit pe primarul Cristian Anghel daca Primaria a primit o propunere de oferta din partea Cuprom, iar edilul baimarean a raspuns ca nu.

Mai jos, fragmentele in care se face referire la situatia blocului Horea 46, asa cum apar ele in stenograma din 27 iunie, 2006. Nu a fost omisa nicio fraza in care se vorbeste despre imobilul in cauza.

„27 iunie 2006 – presedinte Vlad Onet

Dl. primarAs dori sa mai introducem un proiect de hot. pe Ordinea de zi urmare a negocierii pe care am avut-o ieri privind blocul Horea 46 A. Acest proiect nu a fost in comisie pentru ca numai ieri a avut loc negocierea.

Dl. pres. – Cine este de acord cu Ordinea de zi?

3 abtineri, restul sunt pentru.

27.Proiect de hotarare privind :

– numirea comisiei pentru negocierea pretului de achizitie a blocurilor de locuinte situate pe strada Horea nr.46A si strada Valea Borcutului nr.119 –Baia-Mare in urmatoarea componenta:

–  CRISTIAN ANGHEL                               –  presedinte

–  OVIDIU STEFAN                                     –  membru

– NICULESCU TAGARLAS  CRISTIAN  –  membru

– DOLHA MIRCEA                                     – membru

– TRIF  SUCIU DORINA                            – membru

– ONET  VLAD                                           – membru

– FOTONEA GHEORGHE                          – secretar

Comisia numita la art.1 va negocia cu actualii proprietari pretul de achizitie al  celor  doua blocuri, procesele verbale de negociere urmand a fi aprobate de Consiliul Local .

Comisia IV-Aviz favorabil 5-0

Comisia V-Aviz favorabil  3-1

Dl. primar – Acest proiect este cel dupa ce s-a negociat. Comisia a fost data trecuta nominalizata, iar acum a negociat. Deci, proiectul suplimentar nu mai are rost. Va rog sa-l discutati aici, la punctul 27.

D-na secretar – Nominalizati-o fara hotarare. Trebuie sa prindem in hotarare.

In mod normal, acest proiect trebuia sa intre la sfarsit pentru ca nu este pe borderou, pe borderou este cel cu numirea comisiei.

Dl. primar – Am convocat comisia pe care dvs. ati nominalizat-o la sedinta trecuta. Procesul verbal s-a incheiat cu data de ieri. A existat o prima intalnire in care s-a luat in discutie oferta facuta de proprietari si care avea o propunere de vanzare de 1 milion de Euro.

Cumparatorul, adica aceasta comisie, a considerat ca este exagerat si a propus 400 de mii. S-a amanat si a venit peste doua zile sa discutam din nou. In 23 iunie, la ora 10, ne-am intalnit din nou.Noi am mentinut 400 mii. Dansul a venit cu propunerea pana la 300 de Euro pe m.p. Dl. Dolha ne-a propus noua un pret de achizitie de 500 de mii Euro, pe care noi l-am discutat cu vanzatorul.

Vanzatorul nu a fost de acord si ne-am intalnit ieri la a treia intalnire. Dansul a venit cu 590 de mii si comisia, prin dl. Niculescu, a facut ultima oferta: 250 Euro /m.p. care inseamna 544.500. S-a ajuns la aceasta valoare, s-a semnat procesul verbal de negociere.

Dl. Pop Stefan – Din cate cunosc eu, acest bloc a fost dat Curpomului. Acest bloc a fost scos la vanzare in urma cu un an si ceva. Sunt oameni acolo si noi ne facem raspunzatori daca nu cumparam acest spatiu. Daca noi am aflat ca acel spatiu se vinde, nu trebuia sa-l luam acuma la pretul care s-a vandut atunci?

Sunt obligat sa votez “pentru” pentru ca, in situatia in care noi nu luam acest spatiu, cel care detine spatiul ii scoate pe toti afara si o sa-i puna noua in cap.

Dl. Niculescu – Sunt foarte multi oameni care nu au contract si vor fi evacuati din acea cladire. Prin achizitia acestui bloc, obtinem vreo 70-80 de spatii de locuit si avem o lista de 2000 si ceva de persoane care solicita locuinte sociale. Mai avem o perspectiva. Acele blocuri trebuie finantate pentru a intra in circuitul locativ. Avem o structura de 3-4 blocuri care poate sa mearga pe finantare.

Este si un act social din partea noastra.  Trebuie sa ne gandim la acei oameni care au stat prin fata Primariei. Pretul noi l-am negociat in urmatoarea smecherie: nu am discutat blocul pe intreg, am zis 250 Euro/metru spatiu locuibil. Am eliminate aproape 1.000 de metri patrati care apartine de bloc. Terenul aferent l-am socotit tot in acest pret. Poate a fost si neatentia vanzatorului care a semnat procesul verbal. Eu voi vota “pentru” pentru ca este o sansa aproape unica sa achizitionam acest bloc.

Dl. Pop StefanComisia abilitata nu a fost informata ca acest bloc se vinde?

Dl. Dolha – Total metri patrati suprafata locuita la acest bloc sunt 3178 m.p. Mai ieftin nu se poate cumpara. Acuma haideti sa facem primele reparatii ca sa poata locui acolo acele familii.

Dl. primar – Se va plati in patru rate: iulie, septembrie, noiembrie si decembrie.

Dl. Matei – De la ce capitol din buget se va plati?

Dl. primar – O sa rectificvam bugetul in sedinta din 11 iulie.

Dl.primar – In momentul cand se aproba achizitia, el va aparea pe lista de investitii. Numai dupa ce am rectificat bugetul, atunci putem sa facem prima plata.

Dl. MateiAs dori sa il intreb pe dl. primar daca la Primarie am avut propunere de oferta de a cumpara acest sediu in acest an sau anul trecut.

Dl. primar – Am avut pentru cladirea din curte care este tot a Cupromului, cu 500 Euro/m.p.

Dl. Matei –Pentru aceasta cladire am avut?

Dl. primar – Nu am avut nici o propunere.

Dl. pres. – Supun la vot proiectul de hot.

Cine este pentru?

Toti sunt pentru.

Se aproba p.h. nr. 27.”

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu