STAȚII METEO MODERNIZATE – Sistem de detecție a fulgerelor la Sighetu Marmației

Administrația Națională de Meteorologie are în plan până la finele lui 2023 modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și bunurilor materiale din toată țara, vizate fiind și stațiile meteo din județul nostru. Toate aceste lucruri se impun ca urmare a faptului că în România sunt tot mai dese fenomenele meteo extreme care produc pagube materiale însemnate și chiar pierderi de vieți omenești. Chiar weekendul trecut am avut mai multe localități din Maramureș sub atenționare de cod roșu de instabilitate atmosferică.

ANM intenționează, printre altele, și modernizarea reţelei de detecţie a fulgerelor prin achiziția de senzori, sisteme de procesare a datelor și software dedicate, care vor fi distribuite pe terenurile staţiilor meteorologice aflate în proprietatea ANM. Printre stațiile care vor beneficia de acești senzori se numără și stația meteo de la Sighetu Marmației.

„Rețeaua Naționala de Detecție a Descărcărilor Electrice Atmosferice a fost instalată în anul 2002, devenind operațională începând cu luna august a aceluiași an. Rețeaua înregistrează și prelucrează informațiile într-un sistem propriu, urmând ca datele privind activitatea electrică atmosferică să fie ulterior integrate în alte platforme sau aplicații meteorologice.

Rețeaua este alcătuită dintr-un număr de 8 senzori de detecție, capabili să detecteze atât fulgerele (descărcările electrice inter și intra-nori) cât și trăsnetele (descărcările electrice nor-pământ). Senzorii de detecție sunt formați dintr-un detector interferometric de tip ‘very high frequncy’ (VHF), pentru detecția fulgerelor și trăsnetelor prin metoda timpilor de sosire și un detector de tip ‘low frequency’ pentru determinarea parametrilor trăsnetelor. Rețeaua avea o eficiență de detecție bună, întreg teritoriul național fiind acoperit cu o acuratețe orizontală de detecție mai mică de 1 km. Datele furnizate de această rețea erau utilizate în prognoza pe foarte scurtă durată în procesul de monitorizare a furtunilor convective, dar și ca suport în în activitatea de emitere a avertizărilor în cazul apariției fenomenelor meteorologice severe. Datorită uzurii fizice și morale, întreaga rețea de stații de detecție a fulgerelor, implementată în anul 2002, este în prezent nefuncţională”, precizează ANM.

În cazul Sighetului, ca și lucrări propuse a fi realizate vorbim de senzor detecție fulgere, stație meteo automată, sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiza, prelucrare și transmitere de imagini, la un orizont de 360° spre bolta cerească, traductor vizibilitate, traductor măsurare strat zapadă.

La stațiile meteo Baia Mare (din incinta Aeroportului Internațional „Maramureș”), respectiv Iezer (Pietrosul Rodnei), Ocna Șugatag și Târgu Lăpuș lucrările propuse sunt cam aceleași, respectiv montarea unui sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiză, prelucrare și transmitere de imagini, la un orizont de 360° spre bolta cerească, montare traductori suplimentari pe infrastructura existent pe platformele meteo.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu