SPRIJIN FINANCIAR: Masuri anticriza pentru agricultorii din Ungaria si Lituania

Comisia Europeana a autorizat Ungariei si Lituaniei infiintarea unui sistem menit sa sprijine agricultorii care se confrunta cu dificultati, ca urmare a crizei economice. Astfel, sistemul maghiar autorizat de CE este in valoare de aproximativ 18,2 milioane euro, in timp ce cel lituanian este in valoare de 10 milioane euro.

Ajutorul din cadrul sistemului maghiar poate fi acordat pana in 31 decembrie 2010 si va lua forma unor subventii directe, credite preferentiale, subventii la dobanda si garantii. Sistemul maghiar este deschis pentru agricultorii din toate sub-sectoarele de productie agricola primara, cu conditia ca acestea sa nu fi fost deja in dificultate. Acesta este limitat in timp pana la 31 decembrie 2010 si vine in completarea altor masuri de criza puse deja in aplicare de catre Ungaria.

Datele furnizate de autoritatile lituaniene au aratat ca efectul crizei asupra economiei Lituaniei este real. Sistemul lituanian este deschis pentru agricultorii din toate sub-sectoarele de productie agricola primara, cu conditia ca acestia sa nu fi fost deja in dificultate la 1 iulie 2008, inainte de inceputul crizei. Autoritatile lituaniene au demonstrat ca sistemul este necesar si adecvat sa remedieze perturbari grave ale economiei lituaniana.

PIATA agricola

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu