Specialistii au decis: Ouale romanesti nu au hormonii stresului

Ad imageAd image

Ouale comercializate in Romania, indiferent de sistemul in care sunt crescute gainile de la care provin acestea, indeplinesc toate conditiile de siguranta pentru a fi consumate si nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea oamenilor, a decis Consiliul Stiintific al Autoritatii Veterinare. Concluzia, adoptata prin votul unanim al tuturor membrilor Consiliului Stiintific prezenti, inclusiv profesorul universitar Gheorghe Mencinicopschi, s-a bazat pe inexistenta unor dovezi stiintifice care sa demonstreze prezenta hormonilor stresului in oua sau a faptului ca ouale provenite de la gaini crescute in custi sunt “toxice”.

De asemenea, s-a facut distinctia intre diferitele tipuri de clasificare a oului, in functie de greutate, exprimata prin literele: S, M etc. (conform Regulamentului 589/2008) si cel care indica sistemul de crestere al gainilor ouatoare, marcat prin cifrele: 0, 1, 2, 3 (conform Directivei 2002/4/CE). Codul producatorului, care se marcheaza pe ou, (conform Regulamentului 589/2008), contine obligatoriu una dintre cifrele de mai sus si se utilizeaza pentru asigurarea trasabilitatii oualor de consum.

Organizatia Vier Pfoten a condamnat recent sistemul de crestere a gainilor ouatoare in custi (baterii) si, implicit, ouale provenite de la aceste gaini marcate cu cifra 3. Vier Pfoten a transmis un comunicat, conform caruia piata romaneasca este dominata de oua de la gaini chinuite in baterii, iar investigatiile realizate de aceasta organizatie in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania arata ca 17 dintre acestea comercializeaza oua de la gaini crescute in baterii, iar 13 comercializeaza si oua cu probleme de etichetare. In Romania, in anul 2009, din efectivul total de gaini pentru oua de consum de 38,171 milioane de capete, doar 17% a fost crescut in baterii, restul fiind crescut in hale la sol, aer liber si ecologic.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu