Sistemul de sanatate sucomba dupa primii 20 de pacienti – Afla care e durerea pacientului cu numarul 21

Daca aveti de gand sa va imbolnaviti, faceti-o dinainte si nu uitati de programarea de la medicul de familie. Daca sunteti spontan si vi se face rau pe loc, riscati sa ramaneti fara consultatie, medicamente gratuie sau compensate.

Noul contract cadru intrat in vigoare de la 1 aprilie, prevede ca fiecare medic de familie sa acorde consultanta medicala unui numar de 20 de pacienti pe zi. Doar acestia beneficiaza de decontari din partea Casei de Asigurari de Sanatate. Al 21-lea este bun de plata, pentru ca CAS nu mai deconteaza serviciile.

„Pacientii trebuie sa se obisnuiasca sa isi faca programare la medicul de familie inainte cu 24 de ore de vizita propriu-zisa”, sustine Claudia Ganea, purtator de cuvant CAS Maramures, iar la laboratoarele de analize medicale, in cazul bolilor cronice, inainte cu 15 zile.

„Contractul cadrul pentru medicina de familie este o aberatie care ingradeste drepturile medicului, dar si ale pacientului”, declara presedintele Colegiului Medicilor de Familie Maramures, Gheorghe Lascu.

Acesta mai afirma ca nu este normal ca al 21-lea pacient, chiar daca este si el platitor de CAS, sa isi achite in intregime consultatia sau sa fie trimis acasa si reprogramat pentru o alta zi.

Noul contract cadru ii trimite pe bolnavii cu probleme grave direct la spitale, la unitatile de primire urgenta.

radio galaxia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu