Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor din sistem cu 25%

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie, a anunţat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, informează AGERPRES.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă toate calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a precizat Nistor, la finalul unei noi runde de dialog iniţiată de Guvern.

El a precizat că pentru debutant trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie, deoarece de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că sindicaliştii vor această creştere a veniturilor cu 25% pentru salariaţii din sistemul de învăţământ, dar şi o „garanţie fermă” că în noua lege a salarizării debutatul va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi grila se va construi ţinând cont de tot ceea ce înseamnă grade didactice, vechime, etc.

„Dacă vor veni cu ofertă în legea salarizării ca debutantul să aibă salariul mediu brut şi în rest o să fie creşteri foarte mici, nu va fi de acceptat. Aşteptam de la Guvern să vedem care va fi răspunsul”, a subliniat Hăncescu.

Liderul sindical a adăugat că un debutant va ajunge astfel de la „fabulosul salariu” de 2.500 la 3.000 lei. „Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu”, a spus el.

Întrebat cum vede amânarea rotativei guvernamentale din cauza grevei din Educaţie, Nistor a replicat: „Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cei peste 3 milioane de elevi, milioane de părinţi şi sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”.

Potrivit sursei citate, sindicaliştii vor decide dacă vor suspenda sau nu această acţiune în momentul în care Guvernul va veni cu o hotărâre foarte clară, cu „un răspuns clar la solicitările noastre” .

În contextul menţionat, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a ţinut să precizeze că guvernanţii pot face calculele foarte repede vizavi de propunerea venită din partea federaţiilor sindicale, iar vineri pot să recheme liderii şi să se ajungă la o înţelegere.

„E o aritmetică foarte simplă, se poate face într-o jumătate de oră. Tot calculul este elementar. Înmulţirea cu 1,25 la ceea ce avem astăzi nu este grea, trebuie însă să facă asta cât mai repede. Noi sperăm ca mâine să ne recheme şi să ajungem la o înţelegere, pentru că propunerile sunt de bun simţ, atât pentru prima parte a problematicii, adică la măsurile pe care le cerem pe termen scurt, până la sfârşitul anului, pe şapte luni, cât şi pentru a fi siguri că în legea viitoare vom avea o poziţie net superioară. Nu ştiu cine i-a pus să scoată din Legea educaţiei, din proiectul Legii educaţiei, acel articol, că astăzi am fi fost mult mai încrezători în viitorul nostru salarial”, a atras atenţia Hadăr.

El a adăugat că miniştrii au cerut sindicaliştilor să vină cu o propunere, „cu ceva concret”, şi sindicatele au făcut acest lucru. „Au spus să venim cu ceva concret. Acestea sunt elementele concrete pe care le-am propus, deci trebuie să se apuce de treabă şi să calculeze pentru a putea să vedem cât mai repede cum putem ajunge într-o situaţie de încredere” , a afirmat liderul sindical.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu