Sezonul de pescuit și perioada de prohibiție în 2024. Ce trebuie să știe pescarii din Maramureș

Zilele trecute a fost publicat Ordinul nr. 561/2023/11/2024 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024. Există câteva elemente de noutate pe care orice pescar ar trebui să le cunoască. În primul rând, se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

„SE PERMITE, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, dar numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie, pe teritoriul RBDD. Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul RBDD nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.

Se interzice folosirea setcilor pe teritoriul RBDD când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Prin excepție, se permite folosirea setcilor cu mărimea ochiului plasei A=70mm pe fluviul #Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe. Modificări semnificative privind INTERZICEREA pescuitului comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice vii:
știuca, în perioada 1 februarie – 20 martie
capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), 1 iulie până la 31 august inclusiv
racul (Astacus leptodactylus) pentru femele, în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv și 1 -30 septembrie, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie, pe teritoriul RBDD”, anunță Ministerul Mediului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu