Senatul dezbate luni motiunea simpla a PSD+PC pe tema Apararii

Plenul Senatului dezbate, luni, motiunea simpla initiata de social-democrati „Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani!”. Alianta politica PSD+PC a anuntat, miercurea trecuta, introducerea acestei motiuni, prin care solicita demisia ministrului Apararii, Gabriel Oprea.

Social-democratii il acuza pe ministrul Apararii de declaratii „dinadins ambigue si foarte calculate” in plenul Senatului, la Guvern, dar si la Cotroceni pe tema pensiilor militarilor.

Potrivit PSD+PC, legea propusa de Guvern prevede recalcularea tuturor pensiilor in plata, ceea ce va determina diminuarea celor mai multe dintre acestea, contrar prevederilor deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Aceasta a statuat ca „in cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior”.

Initiatorii motiunii afirma ca, in ciuda zecilor de proteste si a sutelor de ore de dialog si dezbatere, Guvernul Boc a venit in Parlament cu un proiect de act normativ al carui cuprins este, in proportie de peste 95%, textul actualei Legi 19/2000.

Social-democratii sustin ca proiectul legii sistemului unitar al pensiilor publice este „nefundamentat, contradictoriu si incoerent” si reprezinta „o improvizatie legislativa”.

Semnatarii motiunii considera ca nerespectarea deciziei CCR de catre Guvern, plaseaza proiectul legii sistemului unitar de pensii intr-o sfera de neconstitutionalitate, intrucat incalca principiul neretroactivitatii.

Conform initiatorilor motiunii, elita militara, generalii si coloneii care au asigurat conducerea Armatei, sunt „stigmatizati” in fata populatiei ca fiind vinovati de situatia dezastruoasa a sistemului de pensii, iar in nicio tara NATO si UE primul-ministru nu si-ar fi permis sa propuna in Parlament „o lege discretionara”.

Motiunea simpla a PSD+PC privind domeniul Apararii a fost semnata de 36 de parlamentari, dintre care doi de la PNL.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu