Senatorul Iulian Badescu: “Productia agricola declarata reprezinta cam 20 – 30% din productia realizata efectiv. Restul se vinde pe piata neagra”

Senatorul Iulian Badescu, membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala a avut o interpelare cu privire la evaziunea din sectorul agricol.

“In sectorul agricol evaziunea fiscala are proportii uriase. Stoparea sau, macar, diminuarea practicilor evazioniste din agricultura ar genera, fara indoiala, o crestere de-a dreptul spectaculoasa a incasarilor la bugetul statului.

In Romania, de ani buni, productia agricola declarata reprezinta cam 20 – 30 de procente din productia realizata efectiv. Restul se vinde pe piata neagra, sustragindu-se impozitarii.

Practicile evazioniste sunt evidente in diferenta semnificativa dintre contributia sectorului agricol la buget si contributia sa la formarea P.I.B. Din pacate, evaziunea exista in tot sectorul agricol, nu doar la nivelul productiei efective”, a precizat senatorul.

In cadrul declaratiei sale politice, membrul Comisiei pentru gricultura a enumerat metodele evazioniste specifice sectorului agricol. “De pilda, pe camp, se declara ca fiind insamantate mai multe hectare, pentru a se primi subventii mai mari. Sau se anunta a fi calamitate anumite zone, pentru a se primi despagubiri si fonduri de sustinere. Apoi  se declara o parte din productie, iar restul este vandut fara acte catre angrosisti.

La randul lor, acestia spun ca au vandut mai putin catre procesatori. De la procesatori, evaziunea se duce catre retail. Numai in cadrul procesarii, piata neagra este de circa 40%. Acelasi lant al slabiciunilor functioneaza, fara deosebiri notabile, si in zootehnie, si in pomicultura, si in viticultura, pe scurt, in toate subramurile agriculturii”, a declarat Badescu.

In opinia parlamentarului roman, importurile se dovedesc a fi cele mai profitabile afaceri. “Exista, insa, o subspecie de activitati inca si mai manoasa pentru evazionistii din agricultura: importurile. Majoritatea importurilor de carne, legume si fructe se deruleaza prin firme fantoma, care se sustrag cu usurinta de la plata T.V.A.  Carui smecher nu-i convine sa aiba pe stoc si sa puna pe piata produse cu 19% mai ieftine decit ale fraierilor care nu stiu sa se descurce”, a intebat parlamentarul.

Senatorul a identificat doua solutii pentru rezolvarea problemelor identificate.  “In opinia mea, doua ar fi caile de actiune principale in vederea realizarii acestui deziderat: reducerea TVA-ului si un control riguros pe piata, care sa includa pedepse penale. O reducere a TVA-ului la 5%, de la 19%, ar conduce la diminuarea sau chiar eliminarea evaziunii, pentru ca ar fi reduse sumele care trebuie platite ca impozite.

De asemenea, printr-un control incrucisat, derulat de comisarii Garzii Financiare (al caror numar, in treacat fie spus, ar trebui marit de urgenta) pe intreg teritoriul tarii, incepind de la retail si continuand cu verificarea atenta a tranzactiilor dintre procesatori, angrosisti si cultivatori, sfera activitatilor infractionale ar putea fi restransa progresiv, pana la eliminarea totala a evaziunii”, a conchis Badescu.

PIATA agricola

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu