- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

SEMNAL DE ALARMĂ – Transportul elevilor, blocat de noua ordonanţă a Guvernului

Noi probleme semnalate guvernanților de către asociațiile de elevi din Romania. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) critică ordonanţa de urgenţă dată de către Guvern şi solicită adoptarea normelor metodologice de urgenţă.

Zilele trecute, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat formula de decontare a transportului elevilor, înlocuind decontul parţial cu o alocaţie forfetară.. La nivelul ordonanţei a fost prevăzută necesitatea adoptării unor norme metodologice pentru aplicarea ei, fără a fi prevăzut un termen de elaborare şi adoptare.

În acest context, decontarea transportului elevilor navetişti nu mai poate fi făcută după normele vechi, reglementate prin OUG nr. 50/2021. Până la adoptarea prin ordin de ministru a noilor norme metodologice de aplicare a noii ordonanţe, OUG 159/2022, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetişti fiind lăsaţi în aer.

Considerăm fundamentală adoptarea cu celeritate a unor noi norme metodologice, aşa cum a fost prevăzut în OUG nr. 159/2022. Elevii au nevoie de un sprijin pentru a ajunge la şcoală, iar în lipsa lui, pentru elevii care provin din medii defavorizate chiar şi o lună în care se elaborează normele poate face diferenţa între şcoală şi abandon.

Solicităm Ministerului Educaţiei să adopte de urgenţă normele metodologice şi să deblocheze transportul elevilor!

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu