- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Şeful Administraţiei Penitenciarelor: Problema supra-aglomerării din sistemul penitenciar ar putea fi soluţionată la sfârşitul anului

Problema supra-aglomerării din sistemul penitenciar ar putea fi soluţionată la sfârşitul anului, a declarat, luni, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, informează AGERPRES.

„În perioada 2021 – 2023, (…) capacitatea fizică a sistemului penitenciar a fost mărită cu 2.000 de locuri. (…) În 2024, pentru că am lucrat foarte mult la documentaţiile de atribuire, avem în vedere încă 3.000 de locuri, ceea ce ne va duce la o extindere a capacităţii de cazare, în trei ani, de 5.000 de locuri, iar acest lucru va duce pentru prima oară în sistemul penitenciar românesc la eliminarea acestei supra-aglomerări şi la asigurarea spaţiului minim de patru metri pătraţi pentru toate persoanele private de libertate. (…) Anul acesta, finanţarea de care sistemul penitenciar are nevoie pentru a pune în operă şi a da în folosinţă cele 3.000 de locuri noi de cazare şi a susţine şi celelalte demersuri de investiţii, gaze naturale şi aşa mai departe, este de 124 de milioane de euro”, a explicat Halchin, cu prilejul prezentării raportului de activitate al ANP pe 2023.

El a mai adus în atenţie faptul că deficitul de personal din sistemul penitenciar este de 29%. Dan Halchin a afirmat că 71% din personal este încadrat pe posturi, iar deficitul este mai pronunţat la medici, unde gradul de ocupare este puţin peste 50%.

Dan Halchin a precizat că, în 2023, peste două milioane de misiuni au fost efectuate de Poliţia Penitenciară în interiorul şi exteriorul unităţilor de detenţie, în peste 99% dintre cazuri fără incidente.

Potrivit raportului de activitate al ANP pe 2023, anul trecut, în unităţile penitenciare au intrat 11.218 de persoane private de libertate, iar 10.921 au ieşit din sistemul de detenţie. Datele statistice indică o scădere a numărului persoanelor custodiate puse în libertate condiţionat (4.890) faţă de anul 2022 (5.557) şi o creştere a numărului celor puse în libertate la expirarea pedepsei în termen (2.155), faţă de anul anterior (1.733).

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu