SCHIMBĂRI MAJORE – Directorii de școală își pot pierde scaunul. Ce se întamplă la grădiniță

Ad imageAd image

Ministrul Educației, Mihai Sorin Campeanu, a făcut o prezentare a schimbărilor care vor avea loc în învățămantul romanesc începand cu luna septembrie a anului viitor. Prima noutate este înființarea Corpului Managerilor Educaționali, organism aflat în coordonarea Ministerului Educației. Apoi, va fi stipulat în lege posibilitatea încetării mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate: „Se schimbă și procedura de recrutare a directorilor și directorilor adjuncți și apare o nouă funcție, cea de director administrativ. Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde mai multe etape, respectiv o evaluare motivațională, proba scrisă, interviul va rămane și el”.

„Învățămantul obligatoriu va cuprinde grupa mică începand cu anul 2030. Cuprinde deja grupa mjlocie și mare etc. Evaluarea elevilor va fi centrată pe competențe, în plus este obligatoriu ca să se ofere feedback în timp real elevilor și aceste evaluări vor sta la baza planurilor individuale de învățare. Pentru copiii care se vor găsi în septembrie 2023 la finalul grupei mari a grădiniței, cadrul didactic care a asigurat educația preșcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului. Activitatea didactică la grupa pregătitoare va ține cont de constatările acestui raport.

La finalul clasei pregătitoare și a clasei I, cadrul didactic trebuie să-ntocmească un raport descriptiv de evaluare atat a dezvoltării fizice, socio-emoționale, cognitive, cat și a limbajului și a comunicării, a abilităților de citit, scriere, de calcul matematic, respectiv a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare. La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a elevii vor susține evaluări naționale scrise, obligatoriu la limbă și comunicare, precum și la matematică. Este important pentru că aceste evaluări vor fi trecute în portofoliul educațional al elevului”, a spus ministrul Sorin Campeanu.

La finalul clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare în educația secundară superioară, deci „la finalul clasei a VIII-a orientarea școlară va fi obligatorie pentru școală. Școala va fi obligată să emită aceste orientări școlare pentru fiecare elev în parte. Ele se vor baza pe portofoliul educațional al elevului”.

O altă noutate – „Urmează sa redefinim condițiile necesare dobandirii titulaturii de colegiu național”. Sunt doar o mică parte din schimbările anunțate de ministrul Educației și care vor afecta elevii din toată țara începand cu septembrie 2023. Se va schimba și BAC-ul, vom avea examen de admitere în liceu etc.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu