SĂTMĂRENII NE IAU FAȚA – O nouă etapă în construcția Someș Expres. Ajungem mai ușor în Ungaria decât în București

Compania Naționalp de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a transmis spre publicare Anunțul de participare aferent contractului de achiziție publică Execuție lucrări Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”.

CNAIR a anunțat că valoarea estimată a procedurii de achiziție publică este de 738.220.928,60 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Transport.

„Data limită pentru primirea ofertelor a fost stabilită în 14.03.2024. Drumul Expres Oar – Satu Mare denumit “Someș Expres” are o lungime de aproximativ 10,83 km cu 2 benzi pe sens cu viteza de proiectare de 120 de km/h, două noduri, două parcări (cîte una pe fiecare parte), un CIC, un sistem ITS. Drumul expres se va racorda la drumul expres M49 la granița cu Ungaria. Începutul drumului expres se găsește pe șoseaua de centură a municipiului Satu Mare, o zonă de luncă, la nord de DN19, între podul peste Someș și nodul cu DN19.

În această zonă se va amenaja un nod de tip B, tip „trompeta”, care se va înscrie între bretelele nodului existent ce asigură schimbul de trafic între Varianta Ocolitoare Satu Mare – DN19 și podul Variantei Ocolitoare peste râul Someș. Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni. Perioada de garanție a lucrărilor poate varia între 60 și 120 de luni, în funcție de factorul de evaluare.

Construcția acestui tronson de drum expres va genera dezvoltarea zonei pe care se desfășoară traseul, crearea de noi locuri de muncă, iar datorită atragerii traficului de tranzit din zonele locale locuite drumul expres va avea un impact pozitiv din punct de vedere al reducerii poluării”, arată CNAIR.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
2 Comments