SĂRBĂTORI PASCALE – Au început controalele în Maramureș. Aveți grijă ce vindeți pe internet

Ad imageAd image

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureș a început controalele oficiale specifice din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, urmând a fi intensificate măsurile în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, laptele şi produsele din lapte, precum şi alte alimente de origine animală.

Ca în fiecre an, consumatorii sunt atenționați să achiziţioneze produse doar din spaţii autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru că acestea sunt supuse verificărilor de specialitate şi prezintă o garanţie pentru consumatori: „Cei care cumpără produse, preparate şi diferite mâncăruri de la persoane fizice, care le comercializează pe site-uri de anunţuri sau pe reţele de socializare, se expun unui risc iminent de îmbolnăvire şi o fac pe propria răspundere. Pentru evitarea posibilelor episoade de toxiinfecţii alimentare, recomandăm achiziţionarea produselor tradiţionale, cozonaci, prăjituri, platouri cu aperitive şi preparate din carne de miel etc., doar de la unităţi înregistrate, nu şi de la persoane fizice neautorizate”.

Primele controale în Maramureș au vizat supermarket-urile, însă în perioada următoare vor fi verificate abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, pieţe agro-alimentare, pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante, pensiuni (cu bloc alimentar), cofetării, patiserii, cafenele, magazine şi depozite alimentare.

„Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la etichetare, asigurarea trasabilităţii, parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite, controlul potabilităţii apei, instruirea personalului, controlul stării de sănătate, eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.), eliminarea deşeurilor, întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor, aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii”, arată DSVSA Maramureș.

O atenţie deosebită va fi acordată cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor din lapte, respectiv altor produse tradiţionale care se consumă în perioada sărbătorilor Pascale.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu