SACRIFICARE – Niciun caz de trichineloză la porc domestic depistat în Maramureș până acum

Ad imageAd image

Suntem în perioada din an când în casele maramureșenilor se taie porcul pentru Crăciun. Este perioada din an, după cum susțin medicii veterinari, când se sacrifică un număr considerabil de porci destinați prelucrării intr-o gamă diversificată de preparate tradiționale ce se consumă cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Medicii veterinari din județ trag un semnal de alarmă și spun că, pentru a preveni evenimentele neplăcute ce pot apărea prin consum de carne neexpertizată, trebuie respectate întrutocmai o serie de reguli de bază.

„Carnea și preparatele din carne obținute la nivelul gospodăriilor este/sunt destinat/destinate doar consumului familial nu este permisă comercializarea acestora, se sacrifică doar animalul sănătos care nu prezintă semne de boală, după sacrificarea animalelor și înainte de a consuma din carnea acestuia este obligatorie executarea examenului trichineloscopic la medicul veterinar, odată cu proba destinată efectuării examenului prezentați și crotaliile animalului sacrificat pentru ca acesta să fie scos din baza națională de date (B.N.D.). În cazul depistării parazitului Trichinetta spiratis intreaga cantitate de carne se supune denaturării/distrugerii, iar proprietarul animalului poate beneficia de despăgubire la valoarea de piață cu condiția ca animalul și fie identificat, evidențiat în BND, iar cel care solicită despăgubire și fie proprietar al animalului”, precizează DSVSA Maramureș.

Mai mult, maramureșenilor li se atrage atenția ca în cazul în care sacrifică porcul crescut de către membri ai familiei ce locuiesc într-o altă localitate, să ia legătura cu medicul veterinar și să i se solicite eliberarea „buletinului de examinare” care atestă că a fost efectuat examenul trichineloscopic cu rezultat negativ, iar carnea este bună de consum.

Important de precizat că este permisă achiziționarea de porci vii doar din localitățile nesupuse restricțiilor privind pesta porcină africană, iar animalele să fie identificate și insoțite de Certificat sanitar și documentul de mișcare). Trebuie evitată achiziția de carne sau preparate din carne din locații neautorizate/neînregistrate sau de la persoane necunoscute.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu