ROMÂNIA REALĂ – Droguri introduse în penitenciar cu ajutorul unui gardian

Procurorii PCCOCS, ofițerii INI și angajații ANP, au anunțat reținerea unui agent superior de siguranță al Penitenciarului nr.4 – Cricova, după ce la percheziționarea acestuia-n intrarea instituției au fost ridicate substanțe interzise, ascunse-n propria lenjerie intimă.

„Urmărirea penală s-a desfășurat cu suportul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Substanțele de culoare cenușie ridicate de la angajat erau ambalate într-un pliculeț autosigilant și într-o coală de hârtie. După examinarea lor preliminară, substanțele se încadrează în categoria drogurilor de tip heroină și cannabinoid sintetic, însă urmează ca să fie prezentate și rezultatele expertizării lor.

Au urmat percheziții în automobilul acestuia, de unde au fost ridicate telefoane mobile destinate deținuților, așa cum a și recunoscut însuși agentul investigat. De asemenea, cu sprijinul angajaților ANP, au fost desfășurate percheziții la mai mulți deținuți ai aceluiași penitenciar, condamnați la termene de până la 14 ani: pentru jaf, furt, tâlhărie, pentru păstrarea marijuanei în penitenciar, pentru păstrarea drogurilor, la libertate, precum și pentru amenințarea cu cuțitul a unui tată în prezența copiilor. Din celulele acestora, au fost ridicate telefoane mobile care probează comunicarea deținutului cu angajatul penitenciarului, în scopul livrării drogurilor.

Angajatul cercetat are vârsta sub 30 de ani și experiență de muncă de aproape trei ani în sistemul penitenciar. Oamenii legii îl bănuiesc pe acesta și de faptul că în septembrie-noiembrie 2023, prin livrarea drogurilor în penitenciar, dar și a altor obiecte interzise precum telefoane mobile, în schimbul banilor, bărbatul ar fi contribuit la fondul financiar al organizației criminale care operează în penitenciar, așa cum ulterior drogurile ar fi fost distribuite deținuților contra bani”, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor.

Autoritățile spun că „prin abuz de serviciu, acesta și-ar fi format cu deținuții relații contrare intereselor de serviciu, apoi și-a asumat angajamente ilegale de livrare a drogurilor și altor obiecte interzise. Prin urmare, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, i-au aplicat acestuia măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, deși procurorii solicitaseră plasarea lui în izolator”.

Cercetările vor continua, inclusiv după prezentarea rezultatelor expertizei substanțelor asemănătoare drogurilor, camuflate-n lenjeria intimă a învinuitului, pe care intenționa să le livreze în penitenciarul în care lucra. Între timp, acesta beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu