Romania – cea mai ridicata inflatie anualizata din UE, pana in ianuarie 2010

Cea mai ridicata inflatie anualizata pana in ianuarie s-a inregistrat in Romania (5,4 la suta), urmata de Ungaria (4,3 la suta) si Polonia (patru la suta), conform estimarii publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In schimb, cea mai scazuta inflatie anualizata pana in ianuarie s-a inregistrat in Irlanda (minus doi la suta), urmata de Portugalia (minus 0,9 la suta) si Estonia (minus 0,3 la suta).

In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a fost de 1,7 la suta in ianuarie 2010, in crestere fata de 1,5 la suta inregistrata in decembrie 2009. Inflatia lunara a inregistrat in UE un declin de 0,5 la suta in ianuarie.

In aceeasi perioada, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei s-a inregistrat in Ungaria (6,2 la suta), urmata de Romania (5,2 la suta) si Polonia (3,9 la suta), iar cea mai scazuta rata anuala a inflatiei s-a inregistrat in Letonia (minus 3,3 la suta), urmata de Irlanda (minus 2,4 la suta) si Estonia (minus 1,0 la suta).

Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat, in luna ianuarie 2010, la un procent, fata de 0,9 procente cat s-a inregistrat in decembrie 2009, in timp ce inflatia lunara a avut un declin de 0,8 la suta.

Rata inflatiei in zona euro este in continuare sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.

Sursa: agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu