Retea de traficanti de tigari anihilata de DIICOT Maramures si Politia de Frontiera – Au fost confiscate tigari in valoare de 80 mii euro

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Maramures, au declansat o actiune de amploare in vederea destructurarii unei grupari infractionale axata pe contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana.

Din activitatile informativ-operative derulate inca de la sfarsitul anului 2009, politistii de frontiera au stabilit ca gruparea infractionala era formata din peste 10 persoane, din care  sapte sunt cetateni romani.

In cursul zilei de 1 mai, politistii de frontiera au efectuat un numar de 8 perchezitii la domiciliile celor implicati si au executat 6 mandate de aducere. La domiciliul lui M. Ioan, din Craciunesti, intr-o groapa adanc sapata si amenajata, camunflata sub un sopron pentru fan, a fost descoperita cantitatea de 28.500 pachete tigari, marca Viceroy, de provenienta ucraineana.

In urma declaratiilor celor implicati, la domiciliul unei femei, in varsta de 56 de ani, din localitatea Craciunesti, a mai fost descoperita cantitatea de 12.000 pachete tigari, marca Viceroy, ascunsa intr-una din anexele locuintei sale.

Intreaga cantitate de 40.500 pachete tigari, de provenienta ucraineana, marca Viceroy, in valoare de peste 80.000 euro, a fost ridicata in vederea confiscarii.

O parte din tigari a ajuns in tara in noaptea de 30 aprilie, cand mai multe persoane au traversat raul Tisa cu ajutorul unor barci pneumatice, din Ucraina in Romania. Acestea au fost identificate de politistii de frontiera maramureseni, care le-au au monitorizat cu aparatura de supraveghere pe timp de noapte.

Persoanele in cauza au descarcat mai multe colete voluminoase pe malul romanesc al raului, dupa care s-au intors in Ucraina. De aici, cetatenii romani au preluat marfa, au transportat-o si ascuns-o in diferite locatii din imediata vecinatate a frontierei.

In urma monitorizarii activitatii infractionale a gruparii si a investigatiilor intreprinse in cauza, s-a reusit identificarea si retinerea a 7 cetateni romani implicati in aceasta activitatea si anume: M. Victor, in varsta de 41 de ani (liderul gruparii), M. Ioan, in varsta de 50 de ani si B. Volodea, in varsta de 26 de ani, toti trei din localitatea Craciunesti, precum si M. Mihai, in varsta de 24 de ani, T. Vasile, in varsta de 24 de ani, si P. Nicolae, in varsta de 22 de ani, toti trei din localitatea Tisa, iar C. Vasile, in varsta de 36 de ani, din Sighetu Marmatiei.

„Fata de liderul gruparii, M. Victor., si fata de M. Ioan, procurorii DIICOT au emis ordonanata de retinere pentru 24 de ore, iar in cursul zilei de duminica, acestia au fost prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la contrabanda si initiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, ceilalti membri ai gruparii urmand sa fie cercetati in stare de libertate”, a precizat Iulia Stan, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures.

Conform legii cei implicati in infractiunile de contrabanda si constituirea grupului infractional risca pedepse intre 5 si 15 ani de inchisoare.

Cu privire la cetatenii ucraineni implicati in contrabanda au fost informate autoritatile de frontiera din tara vecina si urmeaza sa se desfasoare in comun masuri specifice de identificare.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu