Restaurare: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din satul Costeni se îmbracă în haină nouă

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din satul Costeni, comuna Cupșeni se îmbracă în haină nouă!

Cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului (INP), prin Programul de finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice 2022 (TMI), lucrările de restaurare pentru lăcașul sfânt continuă și la această dată.

”Suma de 200.000 lei, acordată de INP prin TMI a contribuit la lucrările de restaurare și consolidare aferente acoperișului devastat în urma unei furtuni.

Lucrările constau în confecționarea și montarea de schele ușoare, desfacerea învelitorilor de șiță și achiziționarea de noi învelitori de șiță de brad, cât și tratarea acestora, dar și la confecționarea si montarea pieselor noi din lemn de stejar.

Biserica Monument Istoric cu hramul Sf. Ier. Nicolae a fost construită în jurul anului 1870, având COD LMI: MM-II-m-B-04554.

Construcţia este impunătoare atât prin dimensiunile considerabile, cât şi prin arhitectura, planul fiind de tip sală (navă – cu cele 3 încăperi specifice: altar, naos şi pronaos) cu altar poligonal, iar turnul clopotniţă cu coif poligonal încadrat la bază cu 4 turnuleţe ce arată „Dreptul de Judecată (sfatul bătrânilor)” al acestei biserici în vechime, (sec. XVII – XVIII)”, informează Institutul Național al Patrimoniului.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu