RELIGIE – Lucrări la biserica ortodoxă din centrul Moiseiului

S-au început lucrările de reamenajare a altarului parohiei Moisei I cu hramul Cuvioasa Parascheva (biserica din centru, cum este cunoscută de moiseieni). Protopopiatul Vișeu a anunțat că Sfânta Masă a fost desfăcută și rezidită, soleea și pardoseala altarului din beton a fost spartă și returnată, punându-se și încălzire prin pardoseală.
„Lucrările vor continua cu instalarea pardoselii din marmură și înlocuirea mobilierului cu unul nou. Din Prestol a fost recuperat Hrisovul de la sfințirea bisericii din anul 1972. Din el aflăm că biserica a fost zidită lângă vechea biserică de lemn, în anul 1840 sub păstorirea preotului Ioan Man de Șieu. Biserica de lemn, datând din anul 1779, a fost dăruită/vândută parohiei Ruscova. În anul 1954 a fost demontată și refăcută în zona numită Oblaz din Ruscova unde există și azi. În anul 1912 i s-a adăugat tinda și turnul sub păstorirea preotului Alexandru Coman. În anul 1972 sub păstorirea preotului Toma Păunescu s-a finalizat pictura, s-a recondiționat iconostasul, s-a rezidit Sfânta Masă și s-a sfințit biserica în 14 octombrie, de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului”, arată Protopopiatul Vișeu.
Resfințirea bisericii va avea loc în data de 22 august, după ce vor fi finalizate lucrările de restaurare și înfrumusețare inițiate de preotul paroh Vasile Tomoiagă, secondat de pr. Paul Podină și sprijiniți de Consiliul parohial și credincioși.
FOTO Protopopiatul Viseu
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu