Regatul Unit isi redefineste politica externa si de aparare dupa Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a lansat miercuri o revizuire aprofundata a obiectivelor de politica externa si de aparare pentru a defini rolul Regatului Unit in lume dupa Brexit, relateaza agentiile Press Association si EFE, informeaza AGERPRES.

Initiativa, cea mai ampla pentru Regatul Unit de la sfarsitul Razboiului Rece, va acoperi politica externa, apararea, securitatea si politica de dezvoltare internationala.

Intr-o declaratie transmisa parlamentului, premierul Boris Johnson semnaleaza ca Regatul Unit trebuie sa faca mai mult pentru a face fata intregului spectru de ”provocari si oportunitati” dupa iesirea din UE.

Precedentul guvern conservator britanic a revizuit in anul 2015 prioritatile privind apararea, dar aceasta noua analiza, care urmeaza sa fie finalizata in toamna, este mai ampla si acopera mai multe domenii.

Aceasta analiza, a carei elaborare va fi coordonata de un responsabil de rang inalt, va defini ”ambitiile asupra rolului Regatului Unit in lume si obiectivele strategice de securitate nationala si politica externa pe termen lung”, se arata in documentul transmis legislativului de la Londra.

La capitolul aparare, desi executivul condus de Boris Johnson s-a angajat sa aloce in continuare acestui sector cel putin 2% din PIB, ar putea fi reevaluata distribuirea resurselor financiare pe capitole, de exemplul acordandu-se prioritate tehnologiei.

Redefinirea politicii externe si de aparare britanice vine intr-un context geopolitic si economic complicat pentru Regatul Unit, tara care anul acesta trebuie sa negocieze acorduri comerciale cu UE si cu SUA.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu