RECONFIGURARE DRUM – Un nou sens giratoriu din Baia Mare va fi desființat

Că se circulă greu pe șoseaua de centură a Băii Mari, o știe toată lumea. Doar că administrația locală pregătește o serie de schimbări pentru perioada care urmează. Dacă recent vă spuneam că se dorește desființarea sensului giratoriu din zona Clubului Văcarilor, iară că acum aleșii locali se vor pronunța în privința unui alt proiect de hotărare care vizează amenajarea unui pasaj în zona Italsofa.

Proiectul de hotărăre va fi supus atenției consilierilor locali în ședința din 21 iulie. Din raportul de specialitate aflăm că se dorește aprobarea unor măsuri pentru realizarea in asociere cu Consiliul Judetean Maramures a obiectivului de investiții ”Pasaj Italsofa (Baia Mare – Groși)”.

„Obiectivul Acordului de parteneriat este realizarea în comun a obiectivului de investiții: ”Pasaj Italsofa (Baia Mare – Groși)”, prin organizarea și desfășurarea procedurii de achiziție publică a serviciilor de Elaborare a Studiului de Fezabilitate și, totodată, valorificarea lui prin depunerea spre finanțare prin Programe Operaționale, Mecanisme de Redresare și Reziliență și/sau alte surse de finanțare.

Municipiul Baia Mare se află situat la intersecţia a numeroase căi de comunicaţie rutiere şi feroviare: drumuri naționale [DN1C (E58, E576): Cluj Napoca(DN1) – Dej – Răstoci – Baia Mare – Livada-Halmeu (UA); DN18B: Baia Mare – Copalnic Mănăștur – Târgu Lăpuș – Rugăsești – Caseiu (DN1C); DN18: Baia Mare-Sighetu Marmației – Borșa – Iacobeni)], drumuri județene (DJ182B, DJ183, DJ184A), o magistrală de cale ferată ( Magistrala 400, care realizează conexiunea între Brașov și Satu Mare, prin Baia Mare), iar dezvoltarea economică a oraşului a atras în această zonă un important trafic de vehicule, astfel încât, necesitatea construirii unei variante de ocolire a devenit vitală pentru descongestionarea traficului local.

Fluxurile de circulație pe VBM – Varianta Ocolitoare Baia Mare respectiv str. Europa și str. Dumbravei și DJ 182B respectiv b-dul Unirii au evidențiat depășirea capacității de circulație în anul 2021. În prezent circulația este reglementată printr-un sens giratoriu care frecvent este blocat de tiruri care tranzitează, aceste considerente stau la baza necesității amenajarii unei pasaj între aceste două drumuri.
Pentru asigurarea fluienței traficului pe drumurile naționale se propune desființarea intersecției cu sens giratoriu și realizarea unui pasaj cu rol de a degreva intersecția și asigurarea continuității drumului DJ182B la interscția cu VBM – Varianta Ocolitoare Baia Mare”, se arată în documentul citat.

Realizarea pasajului în zona amintită, susțin autoritățile locale, ar duce la crearea unei rețele moderne de transport rutier, în vederea dezvoltării regionale a zonei, îmbunătățirea fluxului de trafic, reducerea timpului de călătorie, reducerea poluării și reducerea numărului de accidente rutiere din regiune.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu