RECOMANDARE – Fă sport în siguranță sub supravegherea medicului de medicină sportivă

Fă sport în siguranță sub supravegherea medicului de medicina sportivă! Este îndemnul venit de la conducerea Spitalului Județeasn de Urgență Baia Mare, prin vocea managerului Alexandru Oros, care ține să arate că medicina sportivă este o ramură a medicinei care grupează prevenirea, diagnosticarea și tratamentul accidentelor și afecțiunilor care au loc în timpul activitatilor fizice si sportive, precum si sfaturile si masurile preventive destinate mentinerii si ameliorarii conditiei fizice a sportivilor de toate varstele si de toate nivelurile.
„Medicina sportiva a evoluat si s-a transformat într-o specialitate medicala care a adus inovatii importante în multe domenii medicale. Ambulatoriul de Specialitate pentru Sportivi Baia Mare este situat pe strada Gheorghe Marinescu 3, telefon 0262/422.007. A fost înființat în anul 2010, prin Ordinul ministrului nr. 634/2010. Ambulatoriul de Specialitate pentru Sportivi Baia Mare sub coordonarea medicului specialist Medicina Sportiva, Dr. Morariu (Neagu) Carmen Gabriela si asistent principal Pop Alina Camelia asigură selecția și orientarea spre anumite sporturi a copiilor și tinerilor în funcție de constituția fizică, bagajul genetic si atitudinile specifice, selectia medico- sportiva primara, secundara si tertiara specifică, monitorizarea si atestarea semestriala a dezvoltarii fizice, sanatatii si gradului de pregatire si antrenament, intocmirea planului de pregatire pentru concurs sau colaborarea cu antrenorii privind indicarea partilor deficitare ca dezvoltare si antrenament pentru antrenori”, arată Oros.
Tot aici se face supravegherea antrenamentelor specifice, asistenta medicala la competitii sportive, tratamentul accidentelor si traumatismelor sportive si afectiunilor specifice, consult de specialitate Medicina Sportiva, prescrierea efortului fizic, interpretarea analizelor de laborator specifice si investigatii medicale in vederea recuperarii si ghidarii efortului fizic, respectiv eliberarea AVIZULUI MEDICULUI SPORTIV, a vizelor medicale pe legitimatiile sportive, adeverinte medicale pentru orele de educatie fizica si sport, adeverinte, aptitudini medicale sportive APT/INAPT, efort fizic; potrivit legii nr. 321/2001.
Ambulatoriul de Specialitate pentru Sportivi Baia Mare – pentru eliberarea Avizului Sportiv (AMS) este compus din doua parti importante:
1. Partea I de diagnostic: A) Anamneza MS initiala
 Anamneza MS periodica
2. Partea a II a – Recomandari ( medico-sportive) sau o eventuala contraindicatie (totala/partiala).
1. Partea I
A) Anamneza Medico-sportiva este evaluarea de sanatate a : AHC, APP sportive, examene clinice si paraclinice stabilite in functie de varsta, nivelul de pregatire sportiva si specificul sportului practicat , etapa de pregatire;
 Examinarea medicala a Dezvoltarii fizice si a starii de nutritie:
1. SOMATOSCOPIA si SOMATOTERAPIA: INALTIME, GREUTATE, COMPOZITIA CORPORALA ( se efectueaza cu ajutorul adipocentrului prin masurarea plicilor de tesut adipos subcutanat din 5 regiuni ale corpului ABDOMEN-FLANC, SUBCAPULAR, TRIBCES BRAHIAL, COAPSA). Diametre toracice, forte, mobilitate, tonus neuro-muscular, deasemenea indentificarea eventualelor deficiente si vicii fizice posturale, toate corelate in contextul specificului sportului practicat.
C) Evaluarea capacitatii de efort si a starii functionale:
1. EKG de repaus in 12 derivatii;
2. Evaluarea capacitatii aerobe si a capacitatii anaerobe de efort in functie de sportul practicat (TESTUL AUSTRAND), indice de rezistenta cardiaca Ruffer, etc.
3. SPIROMETRIA- la indicatia medicului specialist de medicina sportiva.
4. Interpretarea analizelor de laborator.
2. PARTEA a II a – RECOMANDARI sau CONTRAINDICATII TOTALE/PARTIALE
MEDICINA SPORTIVA este o specialitate multidisciplinara, clinica, paraclinica, stiintifica si academica care sustine si contribuie la realizarea perfomantei sportive si la mentinerea unei populatii sanatoase, cu un stil de viata sanatos. Desi definita ca“ MEDICINA OMULUI SANATOS” complexitatea scopului o incadreaza, de fapt la granite dintre medicina preventiva si curativa. Efortul fizic fiind considerat un “MEDICAMENT” sigur si sanatos in preventia si tratarea multor patologii, luptand alaturi de om pentru prevenirea si combaterea batranetii premature prin cele patru” medicamente” conform HIPOCRATE:
Apa ( hidratatarea)
Aerul ( natura)
Miscare ( efortul fizic si sport)
Alimentatie echilibrata si sanatoasa.
Medicul de Medicina Sportiva este cel care dupa anamneza medico – sportiva initiala, examen clinic si paraclinc , testarea la efort ( daca se indica programul adecvat de exercitii in functie de rezultatele obtinute si corelate cu datele fizico-patologice ale persoanei. Acest examen medico-sportiv este indicat la orice varsta dar OBLIGATORIU pentru barbatii peste >35 de ani si femeile peste > 45 ani!!! Pentru sportivii legitimati este OBLIGATORIU avand o valabilitate de maxim 6 luni.
ROLUL SI SCOPUL MEDICINEI SPORTIVE:
„Eliberarea AVIZULUI MEDICO-SPORTIV: reprezentand un document medical cu valoare medico-legala ce consta in controlul medical initial si periodic a celor care practica sport de perfomanta, dar si examinarea oricarei persoane indiferent de varsta care doreste sa inceapa sa faca sport regulat, prevenirea accidentarilor sportivilor de performanta precum si prevenirea unor boli cronice datorate alimentatiei ” bolnave”, sedentarismului, reabilitarii medicale vicioase(“ex: am citit pe internet”) a populatiei, TRAUMATOLOGIE SPORTIVA ( consult, indicatii si tratamente de specialitate), reintrarea in antrenamente si competitii, etc;
ALIMENTATIE-NUTRITIE, alcatuirea meniurilor- in concordanta cu necesitatea consumurilor energetice specifice efortului fizic depus, MEDICATIA SPORTIVA( prescriere de sustinere si refacere a efortului fizic, precum si cea de recuperare respectand protocoalele legale anti-dopaj). Intocmirea unui plan de pregatire biologica pentru concurs si atingerea scopului tintit de sportivul de performanta” Varful performantei”-MEDALIA, Medicina Sportiva si Efortul Fizic sunt o forma de aparare a organismului impotriva unor factori externi nocivi. Sportul practicat corect medico-sportiv este SANATATE! Prin urmare, sportul este medicament”, arată, cu drag pentru sanatate, medic Specialist Coordonator Ambulatoriu de Specialitate pentru Sportivi, Dr. Carmen Gabriela Morariu (Neagu).
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu