REALITATE – Monumentele de for public din Baia Mare, ale nimănui. Se distrug și nimeni nu vede (FOTO)

În Baia Mare sunt destule monumente care au nevoie de atenția autorităților locale. În Parcul Municipal Regina Maria statuile sunt degradate rău, statuia din fața clădirii Remin are nevoie urgentă de restaurare și exemplele pot continua. Primăria Baia Mare nu a manifestat vreun interes legat de aceste monumente. O spun cei de la Direcția pentru Cultură Maramureș.

„Monumentele de for public nu sunt întreținute deloc. Ceea ce am văzut pozitiv a fost mutarea acelei statui. Dar sunt monumente în parcul mare, dar și oraș care au nevoie de reabilitare. Au căzut literele de pe inscripții, bronzul s-a deteriorat și trebuie curățat, soclurile trebuie curățate. Noi am făcut foarte multe hartii la Primăria Baia Mare ca să înceapă un proiect de restaurare a acestor monumente. Încă nu am primit răspuns de la primărie că ar fi început o campanie de restaurare. Există în Baia Mare această tendință de a uita de valorile locale. E bine să vină cat mai mulți muzicieni, artiști plastici etc, dar e bine să se țină cont și de valoarea locală, să o punem în valoare, să avem grijă și de artiștii băimăreni”, a declarat Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș.

În Baia Mare avem încă multe alte exemple negative. Fosta clădire a Tricomarului, și ea monument istoric, riscă să se prăbușească cu totul. Acum știm că a fost luată de cei de la Consiliul Județean, care sperăm să o salveze pană nu dispare. Fosta mănăstire a Minoriților a primit o a doua șansă. De fostul cinema din centrul vechi nu s-a ales nimic, arată bine pe dinafară, dar înăuntru e dezastru. Planurile de a-l reda comunității au eșuat. Casa Iancu de Hunedoara, un alt exemplu. Dar ne oprim aici. Ieșiți prin oraș și vedeți cat de mult le pasă autorităților locale de aceste monumente.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu