RĂZBOI – Avem extinderea restricţiilor de zbor în spaţiul aerian al României limitrof graniţei cu Ucraina

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spaţiului aerian naţional, au impus restricţii suplimentare de zbor în spaţiul aerian limitrof graniţei cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina şi Galaţi, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 4.000 m.

„Notificarea privind suplimentarea restricţiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autorităţile aeronautice competente civile şi militare. În aceste zone restricţionate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepţia aeronavelor de stat (inclusiv SMURD şi aeronavele aflate în situaţii de urgenţă).

Restricţii de zbor în spaţiul aerian limitrof întregii graniţe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanşarea războiului de agresiune de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 1.000 m. Pe fondul intensificării atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricţiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spaţiului aerian”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Mai trebuie precizat că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu