Ramane cum am stabilit: Salariile bugetarilor se reduc cu 25%, ajutorul de somaj scade cu 15% – FMI e de acord cu reducerile propuse de Guvern

Reducerea cu un sfert a fondurilor de salarii si celelalte masuri anuntate vor conduce la mentinerea unui deficit bugetar mai mic de 7% din Produsul Intern Brut in acest an, a reiterat Guvernul, dupa discutiile de sambata, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE).

„Temele abordate au vizat masurile care vor fi cuprinse in scrisoarea de intentie la acordul stand-by cu FMI. Punctele centrale ale documentului, care cuprind masurile deja anuntate, vor conduce la un deficit bugetar de sub 7% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mic decat cel inregistrat anul trecut”, a informat Executivul.
Discutiile dintre membrii Cabinetului si reprezentantii organismelor internationale de finantare vor continua sambata si duminica, in vederea realizarii formei finale a scrisorii de intentie, urmand ca duminica dupa-amiaza prim-ministrul Emil Boc sa faca o declaratie oficiala de presa la Palatul Victoria.
Surse guvernamentale au declarat, sambata, ca Executivul a convenit, de principiu, cu reprezentantii Fondului Monetar International o tinta de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,5-6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere pozitiva in jurul a 1%.
De asemenea, o comisie guvernamentala va negocia cu Comisia Europeana deblocarea fondurilor comunitare pentru Romania, urmand sa se faca o analiza a fondurilor care vor fi angrenate in investitiile publice, au mentionat sursele.
Fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie, ca urmare a negocierilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, a anuntat joi presedintele Traian Basescu.
Seful statului a anuntat, de asemenea, ca ajutorul de somaj se va reduce cu 15%, fiind previzibila si reducerea pensiilor cu 15%.
Guvernul urmeaza sa adopte, in sedinta de miercurea viitoare, scrisoarea de intentie privind acordul cu Fondul Monetar International.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu