- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

PROTESTE-SEMNAL – Industria lemnului a protestat în Baia Mare. Care sunt nemulțumirile

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn a declanșat acțiuni de protest la nivel național, inclusiv în Baia Mare. Pe străzile din oraș au fost astăzi, 8 februarie, mai multe camioane pe care erau afișate diferite mesaje, spre nemulțumirea șoferilor din trafic. Prolemn a participat zilele trecute la o consultare organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe temele supuse atenției, care vizează criza extrem de gravă în care se află sectorul pădure-industrii bazate pe lemn din România și măsurile necesare pentru depășirea acestei crize.

Revendicările industriei, simplificat sunt: „Lemn legal, la prețuri corecte în piață! Eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. Lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu în lemn de foc. Promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase. Lemn în piață, recoltat legal, pentru industrie și populație, nu să putrezească în pădure! Industria lemnului este un cumpărător de lemn deja pus în piață. Pădurea se păzește la cioată, nu în fabricile de mobilă! Vrem produse din lemn, prietenoase cu natura, nu produse din plastic! Pentru oprirea protestelor, industria lemnului solicită măsuri concrete din partea Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor: Lemn legal la prețuri corecte pentru industrie. Promovarea OUG care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.

Ca și măsuri imediate, cei de la Prolemn cer „promovarea ordonanței care abrogă obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a amenajamentelor silvice, ordonanță promovată deja în dezbatere publică de către Minister. Introducerea în această ordonanță a unei prevederi care să stipuleze aplicabilitatea și rămânerea în vigoare a amenajamentelor silvice conform legislației aplicabile în momentul elaborării acestora, în aplicarea principiului constituțional al neretroactivității legilor”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu