Protest la puscarie: Peste 20 de detinuti ai Penitenciarului Baia Mare solicita conducerii schimbarea unui educator

Mai multi detinuti ai Penitenciarului Baia Mare protesteaza fata de modul in care unele cadre ale unitatii se comporta fata de persoanele private de libertate. Printre cadrele avute in vedere se numara si educatorul Ligia Petrut. Un grup de 22 de detinuti incadrati la regimul deschis solicita conducerii Penitenciarului Baia Mare schimbarea Ligiei Petrut, invocand faptul ca educatorul nu se ocupa de programele cultural-educative pe care ar trebui sa le desfasoare impreuna cu cei aflati in puscarie.

Iata petitia acestora adresata conducerii inchisorii.

„Catre directorul Penitenciarului Baia Mare

Subsemnatii, persoane private de libertate detinute in Sectia a V-a „Deschisi” a Penitenciarului Baia Mare, va solicitam prin prezenta schimbarea educatorului Ligia Petrut (care este alocat sectiei noatre), din urmatoarele motive.

1. Nu este aproape deloc prezenta pe sectie pentru a discuta cu noi problemele cu care ne confruntam si care cad in sarcina ei pentru a le rezolva.

2. Ligia Petrut nu organizeaza niciun program cultural-educativ real pe sectia noastra. Daca vine, o data la trei luni, sa faca un asemenea program, il executa rapid si formal, in 5 – 10 minute,

astfel incat niciunul dintre noi nu are posibilitatea sa se evidentieze in vreun fel.

3. Nu organizeaza iesiri in comunitate, desi regimul la care suntem incadrati ne-ar permite sa participam des la asemenea manifestari.

4. In rarele ocazii cand ia contact direct cu noi, in loc sa se intereseze de problemele pe care el avem, ne instiga sa dam in judecata conducerea Penitenciarului si s-o reclamam in mass-media.

Din cauza acestor motive noi nu beneficiem de o asistenta cultural-educativa competenta, fapt care are efecte negative inclusiv asupra situatiei noastre juridice.

Va solicitam sa efectuati o ancheta cu privire la activitatea educatorului Ligia Petrut si sa dispuneti inlocuirea acesteia cu o persoana competenta care sa se ocupe cu adevarat de soarta noastra.

Acest memoriu este asumat prin semnatura de urmatorii detinuti de pe Sectia a V-a „Deschisi” a Penitenciarului Baia Mare.” (Lista e semnata de 22 de detinuti)

Nu este pentru prima data cand educatorul Ligia Petrut este reclamat de catre detinutii Penitenciarului Baia Mare. In anul 2008, una dintre persoanele private de libertate aflate in Penitenciar s-au adresat justitiei pentru a-i fi recunoscute zilele castig, in urma muncii prestate in cadrul unitatii, munca pe care mai multe persoane din comisia de munca a inchisorii, printre care si subcomisarul Ligia Petrut, nu i-au luat-o in calcul. Cererea detinutului a fost solutionata pozitiv de judecatorul delegat la Penintenciar. Acesta i-a recunoscut solicitantului zilele castig pentru munca depusa.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu