- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Proiectul #SigurantaOnline: Cum să eviţi capcanele online şi tentativele de fraudă

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului naţional #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări pentru utilizatori pentru a-și proteja datele personale şi financiare în sezonul estival spre a se asigura că vacanţa este lipsită de incidente neplăcute – se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Verificaţi site-urile înainte de a face rezervări
Înainte de a introduce informaţiile personale pe un site, verificaţi dacăacesta este legitim. Căutaţi simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asiguraţi-vă că adresa URL începe cu „https”. De asemenea, puteţi verifica recenziile site-ului pe internet pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative.

Alegeţi o agenţie de turism de încredere
Când vă planificaţi vacanţa, este important să alegeţi o agenţie de turism de încredere şi cu o reputaţie bună. Puteţi cere recomandări de la prieteni sau familie sau puteţi căuta pe internet agenţii cu recenzii pozitive. Asiguraţi-vă că agenţia este licenţiată şi că are o prezenţă online solidă. Informaţi-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agenţiilor.

Fiţi atenţi la ofertele speciale
Dacă vedeţi o ofertă de vacanţă care pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înşelătorie. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a le fura banii sau informaţiile personale. Fiţi sceptici faţă de ofertele care promit cazare de lux la preţuri foarte mici sau excursii gratuite. Evitaţi să accesaţi link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi nu completaţi datele personale sau bancare pe acestea. Atacurile de tip phishing deseori pot fi recunoscute după greşeli de scriere/exprimare. Astfel de mesaje provin din surse anonime. Dacă primiţi un astfel de mail, trebuie şters.

Folosiţi autentificarea în doi paşi
Când faceţi rezervări online, utilizaţi o metodă de plată sigură. Asiguraţi-vă că aveţi activată autentificarea în doi paşi prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoşti (codul PIN, parola), ceva ce deţii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) şi ceva ce îţi aparţine (amprenta, recunoaşterea facială).

Protejaţi-vă dispozitivele
Asiguraţi-vă că dispozitivele dvs. sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. De asemenea, utilizaţi o parolă puternică pentru a vă conecta la contul dvs. de e-mail şi la alte conturi online.

Evitaţi utilizarea reţelelor publice de Wi-Fi
Reţelele Wi-Fi publice pot fi nesigure, aşa că evitaţi să le utilizaţi pentru a accesa informaţii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizaţi o reţea Wi-Fi publică, utilizaţi o conexiune VPN (reţea privată virtuală) sau vă puteţi configura propriul hot-spot wireless.

Manifestaţi o atenţie suplimentară la plăţile efectuate cu cardul şi la folosirea ATM-ului
Alocaţi-vă timp pentru a examina activitatea bancară – verificaţi tranzacţiile suspecte. Dacă depistaţi ceva ciudat la ATM, nu mai folosiţi acel aparat, nu permiteţi fotocopierea cardului şi acoperiţi ecranul ATM-ului când introduceţi PIN-ul.

Fiţi atenţi la ce postaţi pe reţelele de socializare
Nu postaţi informaţii despre vacanţa dvs. pe reţelele de socializare şi evitaţi partajarea locaţiei public. Revizuiţi setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni.

Raportaţi frauda
Dacă sunteţi victima unei fraude online, raportaţi-o imediat autorităţilor depunând o plângere oficială la poliţie. De asemenea, informaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la [email protected], pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul naţional de educaţie digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice. #SigurantaOnline este o iniţiativă a Poliţiei Române, a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi a Asociaţiei Române a Băncilor.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu