- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

PROIECT – Examinatorii auto ar putea fi testați pentru droguri sau alcool înaintea probei traseului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care dorește să modifice Codul Rutier. Printre altele, se face referire și la examenul de dobândire a permisului de conducere, proba practică.

„Conducătorii vehiculelor cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, după caz, sunt obligați să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier.

Polițistul rutier este obligat să solicite persoanelor amintite efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, atunci când observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, acestea au săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit ori au fost condamnate pentru cel puțin una dintre infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare ori infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare,
republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz. Persoana este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice și în
situația în care a fost implicată într-un accident de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea uneia
sau mai multor persoane, iar rezultatul testării a indicat o concentrație pozitivă de până la 0,40 mg/l
alcool pur în aerul expirat.

Când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, se arată în proiectul de lege.

Dragoș HOJDA

Conform acestui proiect de lege, polițiștii vor putea sancționa șoferii care sunt filmați conducând agresiv sau încălcând regulile de circulație.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu