- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

PROIECT DE LEGE – Copiii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Parlamentarii au pus gând rău băuturilor energizante. Acestea sunt extrem de populare printre adolescenți, mulți dintre ei consumându-le în loc de micul dejun. Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată.

Inițiatorii acestui proiect de lege susțin că „prezenta propunere legislativă a apărut ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produse ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi băuturile energizante. Datoria noastră este să urmărim interesul superior al minorilor și să-i
punem la adăpost pe aceștia prin prevederi legislative care să-i protejeze”.

„În ultima perioada a luat avant consumul de bauturi energizante de către minori, fapt ce le pune in pericol sanatatea. Comercializarea fara restrictii a unor astfel de băuturi constituie o tentație căreia numeroși minori nu-i rezistă. Un studiu realizat de INSP, la nivelul anului 2016, arată că 74% dintre subiecți având vârsta de 16-18 ani și 42% din cei cu varsta peste 55 ani au consumat băuturi energizante.
În acest moment vanzarea bauturilor energizante catre minori nu este în nici un fel reglementată. Minorii își pot cumpăra de oriunde astfel de băuturi care, nu de puține ori, le pun în pericol sănătatea. Au fost chiar și situații extreme în care s-a ajuns la decesul minorilor pe fondul consumului unor astfel de produse. De aceea, se impun măsuri legislative în acest domeniu, in vederea limitării consumului de bauturi energizante de catre populatie, în special de către grupurile de varsta vulnerabile”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

În acest proiect avem și definiția băuturilor  energizante  – „băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

Conform proiectului amintit, dacă vânzarea acestor băuturi se va face în incinta școlilor atunci amenda poate ajunge până la 3000 de lei. Iar dacă această interdicție este încălcată frecvent, atunci autoritățile vor putea decide suspendarea activității localului public pentru 30 de zile. Vânzarea băutuilor energizante către minori va fi sancționată cu amendă de până la 500 de lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu